U Bugarskoj odobren preustroj vlade, vlasti žele smiriti antikorupcijske prosvjede

Foto: Epa

BUGARSKI parlament je danas imenovao Krila Ananieva za novog ministra financija u vladi premijera Bojka Borisova, u preustroju kojem je cilj umiriti antikorupcijske prosvjednike koji zahtijevaju ostavku cijele vlade.

Sto šezdeset i šest zastupnika u parlamentu koji broji 240 mjesta također je odobrilo nove ministre gospodarstva, zdravstva, unutarnjih poslova i turizma, u vladi desnog centra koja je došla na vlast 2017. godine. Osamdeset i osam zastupnika glasalo je protiv preustroja.

Ananiev (65), koji je bio zamjenik ministra financija u četiri različite vlade od 1998., imat će zadatak nadgledati državne financije tijekom očekivanog ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Prosvjedi traju već dva tjedna

Zastupnici glavne opozicijske Socijalističke stranke vikali su "Ostavka" i "Više" tijekom parlamentarne debate o preustroju, u znak potpore uličnim prosvjedima koji već dva tjedna potresaju ovu balkansku zemlju.

U četvrtak je nekoliko tisuća mladih Bugara marširalo centrom Sofije te je odbacilo izmjene u vladi kao "šalu".

Optužuju Borisova da nije prekinuo veze s dužnosnicima sklonim korupciji te moćnim lokalnim tajkunima. 

Borisov je smijenio ministre financija, gospodarstva, turizma i unutarnjih poslova, a Ananiev je s mjesta ministra zdravstva došao na ono ministra financija.

Tisuće ljudi, većinom mladih, prosvjeduje svaku noć već dva tjedna i traže ostavku Borisova.

Međutim, koalicija desnog centra ustrajna je u odluci da četverogodišnji mandat, koji završava u ožujku sljedeće godine, u cijelosti privede kraju.

Nastavak prosvjeda očekuje se kasnije u petak.

Pročitajte više