Bugarski predsjednik sazvao izvanredne izbore sredinom studenog

Ilustracija: EPA

BUGARSKI predsjednik Rumen Radev sazvao je ove godine treće po redu parlamentarne izbore za 14. studenoga, nakon što izbori u travnju i srpnju nisu iznjedrili jasnog pobjednika te su propali pokušaji formiranja vlade, objavio je ured predsjednika za medije.

Radev, u utrci za novi predsjednički mandat na izborima koji će se održati na isti datum, raspustit će parlament i 16. rujna imenovati novu, prijelaznu vladu. 

Očekuje se da će Radev u četvrtak za prijelazne ministre imenovati većinu onih koji su dužnost bili preuzeli u svibnju.

Suparništvo među protivnicima

Stefan Janev kazao je da očekuje da će zadržati položaj premijera. Golemo nezadovoljstvo ljudi zbog raširene korupcije u najsiromašnijoj članici Europske unije stalo je na kraj gotovo desetljetnoj političkoj dominaciji premijera Bojka Borisova iz redova desnog centra.

No trvenja i suparništvo među njegovim protivnicima u podijeljenom parlamentu nakon izbora u travnju i srpnju spriječila su ih da sastave većinu.

Početkom rujna socijalisti su postali treća politička stranka koja je odbila voditi vladu.

Socijalisti su odustali od planova da formiraju vladu nakon što su ih njihovi potencijalni saveznici, protuestablišmentska stranka ITN i dvije manje stranke, odbili poduprijeti te je stranka potom vratila mandat predsjedniku Radevu.

Pročitajte više