Bulajić odbacio tvrdnje u "Globusu" o filmu "Libertas"

EKIPA filma "Libertas", predvođena redateljem Veljkom Bulajićem, na današnjoj je konferenciji za novinare odbacila tvrdnje u članku tjednika "Globusa", kojim se, istaknuto je, minira snimanje filma.

U tom se članku, među ostalim, navodi da filmskoj ekipi nisu isplaćene dnevnice i honorari, a u podnaslovu da je film u teškoj financijskoj krizi zbog koje su odgođena snimanja.

Nazvavši taj tekst unaprijed tempiranom kritikom, Bulajić je rekao kako autor kritizira i estetske kvalitete filma, scenografiju, a "nije vidio nijedan kadar iz filma".

Tekst unosi paniku i ruši projekt koji u svijetu ima priliku prokrčiti put ostalim inozemnim ulaganjima u domaće filmove, izjavio je Bulajić. Mi moramo opravdati povjerenje za 2,5 milijuna eura koje su uložili inozemni investitori, dodao je.

Bulajić je izjavio da neće tužiti autore teksta, iako je taj članak povrijedio cijelu filmsku ekipu, a njega je zatekao u bolnici. "Zbog moje bolesti snimanje kasni, što će utjecati i na izbor lokacija. Daljnje snimanje planira se za srpanj u Italiji, a završetak za rujan u Kotoru", rekao je.

Film "Libertas" počeo se snimati u ožujku, a prikazuje život i stvaralaštvo velikog hrvatskoga renesansnog književnika Marina Držića.

Producent Aleksandar Črček rekao je da je financijska konstrukcija filma 42 milijuna kuna, od čega 17 milijuna osiguravaju Talijani. Napomenuo je da je do sada snimljeno 62 minute filma.

"Većina je glumaca isplaćena na vrijeme ili s manjim kašnjenjem", izjavio je, dodavši kako su dnevnice i statisti plaćeni.

Redatelja i producenta na konferenciji za novinare poduprli su, među inima, glumci Sven Medvešek, Predrag Vušović, Željko Vukmirica, Barbara Nola, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, snimatelji Vanja Černjul i Tomislav Pinter, kostimograf Željko Nosić.

Film je hrvatsko-talijanska koprodukcija "Libertasa", "Tuna filma", "Jadran filma", HRT-a, talijanskog "DDC filma" i RAI-a.

Pročitajte više