Bulj: Ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji je skandalozno

Foto: HINA

SABORSKI zastupnik Miro Bulj (Most) danas je ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji nazvao "više nego skandaloznim", a oštre kritike na račun Hidajeta Biščevića izrekao je i zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček. "Skandalozno je ponašanje veleposlanika Biščevića, više nego skandalozno", izjavio je Bulj u saborskom govoru na slobodnu temu te ustvrdio kako Biščević "maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomacije i premijera".

Pavliček pak veleposlanika proziva da "u zadnjih nekoliko tjedana radi na daljnjem mrvljenju hrvatskog nacionalno korpusa", bavi se napadima na aktualne predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, prvenstveno na Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).  

"Maltretira" čovjeka koji se usprotivio režimu Aleksandra Vučića, dodaje Bulj koji proziva hrvatsku vlast da je Hrvate u Vojvodini, odnosno Srbiji, "ostavila same", pa nemaju nijednog predstavnika u Skupštini Srbije za koju se u nedjelju održavaju izbori.

Prozvao hrvatsku vlast

Mostov zastupnik Biščeviću predbacuje da Žigmanova kritizira, "maltretira i sotonizira" zato što se "ne uvlači Vučiću, šegrtu četnika Šešelja", što se za izlazak na izbore ujedinio sa strankama iz Vojvodine.

"Bit će da je trebao koalirati s Vučićevom strankom, biti u četničkom pokretu, pa bi mu bio prihvatljiviji", izjavio je Bulj koji, kao i Pavliček, naglašava da za razliku od Hrvata u Srbiji srpska nacionalna manjina u Hrvatsko ima tri zajamčena mjesta u Saboru, zajamčenih 40-ak načelnika i gradonačelnika, desetak dožupana.

U Srbiji je danas oko 58 tisuća Hrvata, broj im se prepolovio unatrag 30 godina, u državi gdje nije bilo rata i gdje Hrvati nisu dizali oružanu pobunu, navodi Pavliček. "I danas su Hrvati u Srbiji, ne građani drugog, nego zadnjeg reda", kazao je zastupnik HS-a.

Pavliček proziva diplomaciju

Govorio je o slučaju iz Vojvodine gdje su, tvrdi, prije tri tjedna svi ravnatelji osnovnih škola na hrvatskom jeziku bili "pozvani na informativne razgovore u policiju zbog diskriminacije djece", jer su djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku dobila besplatne udžbenike, ne i djeca koja pohađaju na srpskom.

"Hrvatska diplomacija na ovo nije reagirala", kaže Pavliček koji proziva tu diplomaciju da je "sukriva" za loš položaj Hrvata u Vojvodini.

Pročitajte više