Buna u Dalmaciji: Plaća, što je to?

BURNO jutro u Splitu i okolici. Na ulicu su izašli radnici kaštelanskog Adriachema. Šetali su se preko stare kaštelanske ceste. Prosvjeduju zbog nebrige države, koja je na njih, kao i mnoge druge - zaboravila. Propao je i 13. pokušaj privatizacije.

Uzeli sudbinu u svoje ruke

"Od danas radnici Adriachema uzimaju sudbinu u svoje ruke. Neće više kumiti nikog, sada će se boriti svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Idući korak bit će prometnica od državnog značaja ili neka institucija", najavio je sindikalni povjerenik HUS-a Jozo Marić.

Veselo je bilo i u Dalmacijavinu. Pobunilo se petstotinjak radnika. Nema plaće, a od nečega moraju živjeti. Žale se i na neučinkovit Nadzorni odbor koji se unatoč bremenitoj situaciji već duže ne sastaje. "Želimo pokrenuti Fond za privatizaciju da počnu raditi ono što smo se dogovorili u studenom prošle godine, da idemo u privatizaciju", kazao je sindikalac Lukica Bucat. 

U vranjičkom Salonitu također problemi. Radnici su zapriječili ulaz stečajnom upravitelju Mirku Kozini. Inzistiraju da se razvrgne ugovor s tvrtkom, koja nije specijalizirana za dekontaminaciju terena od azbesta. Za taj posao ih je, inače, zadužio splitski Trgovački sud.

"To je odugovlačenje sanacije. Ustrajat ćemo do kraja da se, zamislite, poštuju zakoni u državi Hrvatskoj. Neće biti zapreka da uvjerimo policiju, Uskok, institucije pa i politiku da ćemo se žestoko suprotstaviti kriminalu kojeg guraju stečajni sudac Jozo Ćaleta i upravitelj Kozina", bio je oštar Marić.

Pročitajte više