Burni snovi Jadranke Kosor

POLITIKA Jadranke Kosor sve više podsjeća na burne snove zaljubljene tinejdžerke.

Ako dovoljno jako bude maštala o simpatiji iz razreda, možda se on na kraju ipak zaljubi u nju.
Ako se bude iskreno nadala da će Haag osloboditi generale, možda se to na kraju i dogodi. Ako bude dovoljno puta ponovila da je Hrvatska na putu prema putu izlaska iz krize, možda jednog dana izađe kroz ta "širom otvorena vrata".

Jaca i medijski trubaduri

A ako premijerka, uz asistenciju svojih medijskih trubadura, bude dovoljno puta obznanila naciji da će Hrvatska u lipnju sigurno završiti pregovore, možda se nekim čudom i to jednoga lipnja dogodi.

A kad ono - šipak.

I ne samo to, nego istinski šok i nepatvoreno čuđenje. Kako su generali osuđeni za udruženi zločinački pothvat, kad je Jadranka Kosor toliko puta najavila da se to sto posto neće dogoditi? Kako to, pobogu, narod ne vidi da smo na izlasku iz krize, kad im premijerka o tome tupi na svakodnevnoj bazi?

I evo sada, kako to da europskim čelnicima treba još malo vremena da razmisle što bi zapravo s ulaskom Hrvatske u EU, kad su premijerka Kosor i njezini medijski kompanjoni već otvorili šampanjac? I vjerojatno ga popili prije onog sudbonosnog doručka u sjedištu Europske komisije.

Nešto je trulo u snovima

Nešto očito nije u redu s Kosoričinim snovima. Što više nešto željela, to je zapravo manja mogućnost da do toga doista i dođe. Što više predstavljala nešto kao gotovu stvar, to je veća šansa da sve ode kvragu.

A s druge strane, Kosor baš kao prava šiparica, odbija govoriti o stvarima koje joj se ne sviđaju. Recimo, o zahtjevu za monitoringom Hrvatske nakon završetka pregovora s EU. Tri puta novinari pitali, tri puta se pravila kao da ne razumije.

Pitali su je i što je nedavno razgovarala s haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, i opet se pravila kao da ne razumije što je pitaju, sve dok se sam tužitelj nije pohvalio kako mu je Kosor "obećala istragu" u vezi topničkih dnevnika. Onih za koje je Kosor prvo govorila da ih nema, pa možda ima, pa sigurno ima, pa sigurno nema... A sad će ih navodno tražiti.

Šok i nevjerica

Još je svježa uspomena na šok koji ju je spopao kad su objavljeni podaci o nezaposlenosti, isti oni koje je željela zakopati na dno službene statistike.

A najbolja je ipak bila čim je stupila na mjesto premijerke. "Šokirana sam i iznenađena razmjerima korupcije".

Zamislite to, godinama sjediti u vrhu vlasti i opet se šokirati onime što su njezini stranački suradnici radili. Što je radila? Vjerojatno što već rade tinejdžerke: ispunjavala spomentare, plela goblene, maštala i sanjala. A sanja i dan-danas.

Njezini snovi, naša noćna mora

Samo, nažalost, njezini snovi su naša noćna mora. Momak kojeg je godinama zaljubljeno slijedila, opljačkao nas je do gaća i na kraju završio u zatvoru. Generali kojima se vjerno klanjala, zaglavili su na robiji. Predsjednik u kojeg se i dalje zaklinje, posthumno je osuđen za etnničko čišćenje. A država za koju tvrdi da je već dvije godine izvlači iz krize, tone još dublje.

Možda je došlo vrijeme da se Jadranka Kosor konačno probudi. Ili makar odraste. Tko zna, ako budemo to dovoljno puta ponavljali, možda se i to konačno dogodi.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više