UŽIVO IZ SABORA "Više nitko ne vjeruje vladi oko Agrokora, tražimo istražno povjerenstvo"

Foto: Patrik Macek/PIXSSEL

JUTROS je nastavljen rad Hrvatskog sabora. Više klubova zastupnika odmah je zatražilo stanke kako bi raspravljali o aktualnim temama, a prvi među njima bio je Ivan Lovrinović iz kluba zastupnika "Promijenimo Hrvatsku".

Sjednicu pratite uživo na Indexu.

Lovrinović nakon stanke govorio o situaciji u Agrokoru

"Tražio sam stanku kako bih postavio pitanje tko upravlja stanjem u Agrokoru, hrvatska vlada ili strane vlade? Naime, prije par dana je u Beogradu održan sastanak na koji su došla četiri ministra iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH kako bi raspravljali o tome što se događa u Agrokoru, ali tamo nije bilo predstavnika Hrvatske. To je veliki šamar hrvatskoj vanjskoj politici i vladi, koja je nakon izglasavanja Lex Todorića trebala pozvati ministre iz tih zemalja, upoznati ih sa zakonom i stanjem u Agrokoru i namjerama koje imaju prema društvima povezanima s Agrokorom u tim zemljama. Pokazalo se da je hrvatska vanjska politika opet u defanzivi, to je tužno za gledati", rekao je Lovrinović.

"Postavlja se i pitanje tko je pisao Lex Todorić, jer ako je točno ono što smo jučer čitali i što je naveo klub SDP-a, da je taj zakon pisalo odvjetničko društvo koje je glavni konzultant jedne ruske banke, onda mi iz kluba "Promijenimo Hrvatsku imamo zadovoljštinu jer nismo glasali za taj zakon, obzirom da je manjkav i ne zna se tko ga je pisao. Sad se vidi da je primarni cilj ovog zakona zaštititi banke. Agrokor je dobio tek 80 milijuna eura kredita i to uz 5 posto kamata, a uz takve kamate se ovaj bolesnik ne može izliječiti", dodao je Lovrinović.



Maras izrazio nepovjerenje

Nakon Lovrinovića, o Agrokoru je u Saboru govorio i SDP-ov Gordan Maras.

"Ne vjerujemo vladi RH, ministrici Martini Dalić i ministru Zdravku Mariću. Čudi nas kako Vlada netransparentno komunicira. Vladi oko Agrokora ne vjeruje gotovo nitko. Postoji ozbiljna indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima", poručio je Maras.

Dodao je i kako ne vjeruje u stabilizaciju.

"Uvjeravaju nas da će se stvari stabilizirati i da će se svi naplatiti, a na berlinskoj burzi obveznicama Agrokora trguje se prema 45 posto njihove nominalne vrijednosti. Vladin povjerenik i Plenković uvjeravaju nas da će se mali dobavljači naplatiti, a Sberbanka otpisuje 50 posto dugova" rekao je.

Zapitao se tko savjetuje ministricu Dalić

"Tu više nije odgovoran za Agrokor Ivica Todorić. On i uprava su napravili problem do sada, ali od ovog trenutka za svaku neisplatu dobavljaču, malom dobavljaču i izgubljeno radno mjesto odgovoran je Plenković, HDZ i Most. Ne vjerujemo vladi HDZ-a kada daju informacije i kako rade oko Agrokora. Uzet ću ogradu od Mosta, jer ministri Dalić i Marić dolaze iz HDZ-a. Ministricu Dalić savjetuju interesni krugovi koji nisu iz vlade pa neka kaže koji su i koliko ih je platila", poručio je Maras.

Bačić poručio SDP-ovcima da "prosipaju laži"

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić poručio je SDP-ovcima kako im "fali državničko ponašanje", kako "prosipaju laži" te kako iza 'lex Todrića" stoji hrvatska vlada, a nikakvo odvjetničko društvo.


"Slušajući kroz istupe pojedinih SDP-ovaca ne možemo ne zaključiti da iz vas progovara jal i zavist što je 'lex Todorić' onemogućio da se kroz stečaj Agrokora ulicama ne šetaju deseci tisuća nezaposlenih", rekao je Bačić.

SDP-u je predbacio i da bi njihovim traženjem da se ništa ne čini doveli Agrokor, Jamnicu, Tisak, Konzum u stečaj. "Kako se to nije dogodilo, upravo Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima vi iz dana u dan prosipate insinuacije, ne govorite istinu i pokušavate stvoriti dojam da u Hrvatskoj nitko ne vjeruje vladi. Vama dragi prijatelji ne vjeruje nitko", rekao je.

Još prije 20-tak dana bio je blokiran cijeli sustav. Da nije bilo zakona danas bi bio otvoren stečaj nad Agrokorom", poručio je Bačić.

SDP-ovce je zapitao i što su radili "u vrijeme kada su se najveće dubioze događale u Agrokoru, a to je bilo u vrijeme vaše vlade".

Pročitajte više