Burns: Dok Gotovina ne dođe u Haag SAD ne daje Hrvatskoj potporu za NATO

AMERIČKI podtajnik za političke poslove Nicholas Burns izjavio je u petak kako Sjedinjene Države neće dati Hrvatskoj potporu za NATO sve dok se general Ante Gotovina ne nađe pred Haškim sudom.

Burns se upravo vratio s turneje po Balkanu tijekom koje je posjetio Sarajevo, Beograd i Prištinu, nakon čega je razgovarao s novinarima, posebice o neophodnosti hvatanja optuženika za ratne zločine.

"Sve dok se general Gotovina ne nađe pred Haškim tribunalom Sjedinjene Države neće dati Hrvatskoj potporu za ulazak u NATO savez, kao ni u druge institucije", rekao je Burns na zamolbu da komentira slučaj Gotovina i ulazak Hrvatske u transatlantske institucije, kako prenosi radio postaja Glas Amerike.

"Isto tako, podržavamo politiku Europske unije koja to isto traži kako bi mogli početi razgovori o učlanjenju Hrvatske u Uniju", dodao je. Burns je kazao kako je Gotovina treći po redu haški optuženik, a da su svakako duže traženi Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

On smatra da su Ratku Mladiću odbrojani dani na slobodi te se nada da će se predati ili biti uhićen do 11. srpnja, kada će biti obilježena 10 godišnjica zločina u Srebrenici.

"On je zapovijedio masakr nad osam tisuća muškaraca iz Srebrenice, što je najteži zločin u Europi od vremena Drugog svjetskog rata i za Sjedinjene Države je prioritet uhićenje ratnih zločinaca", rekao je Burns. "Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhićeni i sve dok se to ne dogodi ni Beograd, ni Banja Luka neće imati normalne odnose s američkom vladom", kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će beogradske vlasti sve učiniti kako bi uhitile Ratka Mladića jer je sadašnje čelništvo za nekoliko mjeseci učinilo više u suradnji s Den Haagom nego prethodna za deset godina.

Oštro je kritizirao vlasti bosanskih Srba, optužujući ih za otezanje s reformama i neprihvaćanje odgovornosti za strahote počinjene u ratu u BiH.

"Osjećam iskrenost na strani vlasti bosanskih Muslimana i Hrvata i, iskreno, relativno slabu iskrenost čelništva bosanskih Srba. Sreo sam se s ministrom vanjskih poslova bosanskim Srbinom (Mladenom) Ivanićem i osjećao sam da je izbjegavao većinu mojih pitanja", rekao je. Ocijenio je kako bosanski Srbi zatežu s provedbom reforme obrane i da su blokirali napredak u provedbi reforme policije.

"To je zajednica koja nema dobar ugled u multietničnosti", kazao je Nicholas Burns.

Pročitajte više