Burzovna provalija bez dna: Nikkei pao 9 posto

PAD cijena dionica na svjetskim burzama se nezaustavljivo i nemilosrdno nastavlja, a što pokazuje današnji dramatični pad japanskog indeksa Nikkei 225.

Vrijednost tog indeksa je pri završetku današnjeg trgovanja iznosila 9.203, odnosno čak 9,38 posto manje nego jučer. Nikkei je posljednji put takvu vrijednost imao u lipnju 2003. godine.

Na ostalim azijsko-pacifičkim tržištima su zabilježeni nešto manji, ali svejedno zabrinjavajući padovi. Hongkonški indeks Hang Seng se stropoštao za 5 posto, isto kao i australski All Ordinaries.

Ta su zbivanja samo slijedila sada već uobičajeni masakr na njujorškoj burzi gdje je jučer indeks Dow Jones Industrial Average završio u minusu od 500 bodova. Cijene dionica na Wall Streetu su, usprkos zakona o financijskoj konsolidaciji vodećih američkih banaka i 700 milijardi dolara teške financijske injekcije, u prethodnih pet dana pale za 13 posto.

Danas su slični trendovi zabilježeni i na europskim burzama. Londonski FTSE je trgovanje započeo s "minusom" od 3,3 posto, dok je pariški CAC 40 u isto vrijeme zabilježio pad od 4,5 posto.

D.A.

Pročitajte više