Bush bodri američke snage u Iraku i Amerikance u domovini

AMERIČKI predsjednik George W. Bush bodrio je u srijedu američke vojnike i domaću javnost suočene s prvim gubicima i znatnijim otporom u ratu u Iraku
.
Bush se u srijedu u zrakoplovnoj bazi Macdill u Tampi na Floridi obratio vojnicima i obiteljima vojnika u Iraku. Baza je sjedište američkog Središnjeg zapovjedništva generala Tommyja Franksa koje vodi ratne operacije u Iraku i sada je uglavnom premješteno u Katar.

"Vojska dobro napreduje u Iraku, ali je ovaj rat daleko od završetka", rekao je Bush.

On je upozorio da se koalicijske snage, dok se približavaju Bagdadu, suočavaju sa snagama iračkog režima spremnima na sve.

Nakon prvih uspjeha u ratu u Iraku, kada je izgledalo da će rat biti brz i lagan, došlo je do prvih gubitaka američkih i britanskih snaga, a Iračani su umjesto da se masovno predaju kako se očekivalo, počeli pružati sve snažniji otpor.

Postotak Amerikanaca koji je smatrao da se rat odvija dobro u četvrtak nakon početka sukoba bio je 50 posto, u petak je porastao na 71 posto, nešto opao u subotu, na 69 posto i zatim porastao na 52 posto u nedjelju te konačno pao na 38 posto u ponedjeljak, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja Pew Research Center.

"Ne možemo znati koliko će ovaj rat trajati, ali smo spremni za bitku koja slijedi", upozorio je Bush. "Ne možemo predvidjeti posljednji dan iračkog režima, ali uvjeravam vas i irački narod koji dugo pati... da se približava dan obračuna s iračkim režimom".

Američki stratezi su se u Iraku suočili s neočekivano snažnim otporom, a pokazala su se neopravdanim očekivanja da će se režim brzo raspasti i iračke snage masovno predavati. Analitičari drže kako američki ratni plan ima nedostataka te da strategija "šoka i strahopoštovanja" nije dovela do očekivanih učinaka. Oni smatraju da su koalicijske snage premalene za zadaće koje su pred njima i da im treba hitno pojačanje od najmanje jedne divizije.

"Imamo učinkovit ratni plan i elastičnost da odgovorimo na svaki izazov", rekao je Bush odbacujući kritike i naglasivši da će konačni ishod biti pobjeda koalicijskih snaga.

Bush je rekao da su koalicijske snage šest dana nakon početka kopnenih operacija i pet dana nakon početka zračnih napada na Irak napredovale preko 320 km kroz Irak na putu prema glavnome cilju, Bagdadu.

"Dan za danom Sadam Husein gubi nadzor nad Irakom, dan za danom irački narod je bliži slobodi", rekao je Bush.

"Put kojim smo krenuli nije lak, a mogao bi biti dug", kazao je Bush naglašavajući da će Sjedinjene Države ostati na tom putu sve do konačne pobjede.

"Nećemo prihvatiti nikakav drugi ishod osim potpunog i konačnog uspjeha", rekao je američki predsjednik.

Američki poredsjednik je kazao kako već 48 zemalja u svijetu pripada koaliciji protiv iračkog režima. Pored britanskih i australskih snaga on je spomenuo da u akcijama u Iraku sudjeluju i poljske snage kao i elementi danskih, čeških, slovačkih i rumunjskih snaga, a da će im se uskoro pridružiti ukrajinski i bugarski vojnici.

"Koalicijske snage su obučene i hrabre i ponosni smo što su uz nas", kazao je Bush.

Razlog pada optimizma Amerikanaca glede odvijanja rata vidi se i u činjenici da su televizijski izvještači nakon početnih izvješća o brzom napredovanju koalicijskih snaga počeli uglavnom izvještavati o gubicima, jačanju otpora Iračana i zarobljenim Amerikancima.

Snimci zarobljenih Amerikanaca u rukama Iračana koje ispituju pred kamerama izazvali su bijes, ali i zabrinutost domaće javnosti. Dužnosnici Pentagona su u srijedu rekli kako raspolažu informacijom da je sedam američkih vojnika, zaustavljenih u nedjelju u zasjedi možda smaknuto nakon što su se predali.

Bush je upozorio kako će zlostavljanje zarobljenika, korištenje civila kao ljudskih štitova i eventualna uporaba oružja masovnog uništavanja biti kažnjeno kao ratni zločin.

"Dan oslobođenja Iraka bit će i dan pravde", rekao je on.

Američki predsjednik je također rekao da su Sjedinjene Države danas počele dopremati humanitarnu pomoć u Irak.

Pročitajte više