Bush brani rat u Iraku i citira Osamu bin Ladena

AMERIČKI predsjednik George W. Bush priznao je u utorak da američka javnost ima pravo biti sumnjičava u pogledu njegove strategije u Iraku, ali i poručio da je rat vrijedan žrtvi povezujući ga s borbom protiv Osame bin Ladena i terorističkim napadima 11. rujna, izvješćuju svjetske agencije.

"Irak je mjesto na kojem se oni izjašnjavaju. Stoga ćemo se protiv njih ondje boriti, borit ćemo se protiv njih diljem svijeta i ostat ćemo u borbi dok je ne dobijemo", rekao je Bush u govoru pred više od 700 vojnika u bazi Fort Bragg, u Sjevernoj Karolini, prenosi Reuters.

Godinu dana nakon prijenosa vlasti Iračanima, Bush je iznio mnogo trezveniju sliku o događajima u Iraku. Priznao je da postoje teškoće u obnovi zemlje, ali i naglasio da je postignut stanovit napredak.

Prije polusatnog govora u Fort Braggu, bazi koja je u Irak poslala 9.300 vojnika, Bush se sastao s članovima obitelji 33 vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu. U ratu u Iraku poginulo je više od 1.730 Amerikanaca, a tisuće su ozlijeđene.

"Suočeni sa svim tim nasiljem, znam da se Amerikanci pitaju je li žrtva toga vrijedna. Vrijedna je i od vitalnog značaja za buduću sigurnost naše zemlje", naglasio je.

Promjenu strategije nije, međutim, najavio pozivajući umjesto toga Amerikance na strpljenje.

"Naša strategija može se sažeti na sljedeći način: kako se Iračani budu dizali, mi ćemo se povlačiti", rekao je.

Naglasio je da će Sjedinjene Države ostati u Iraku sve dok to bude potrebno, odnosno dok ne bude obučen dovoljan broj iračkih vojnika koji će moći braniti zemlju od pobunjenika.

Napomenuo je da je dosad obučeno već više od 160.000 iračkih vojnika, priznajući ipak da su na različitim razinama borbene spremnosti.

"Još moramo mnogo učiniti i bit će teških trenutaka koji će staviti na kušnju našu odlučnost", rekao je. "Borimo se protiv ljudi koji su zaslijepljeni mržnjom, naoružani smrtonosnim oružjem i sposobni za sve strahote".

Odbio je odrediti rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka, što traže neki članovi američkog Kongresa, smatrajući da bi to bila velika pogreška, prenosi France presse.

"Određivanje umjetnog roka odaslalo bi pogrešnu poruku Iračanima, koji moraju znati da Amerika neće otići prije nego posao bude dovršen", rekao je.

Također, ne namjerava ni slati nova pojačanja u Irak, smatrajući da bi se time "potkopala strategija ohrabrivanja Iračana da preuzmu vodstvo u borbi". U Iraku se trenutačno nalazi 138.000 američkih vojnika.

Bush je u govoru često podsjećao na terorističke napade 11. rujna 2001. i naveo vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena kao razlog zbog kojeg treba ustrajati.

Veza između bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i napada 11. rujna nikada nije dokazana, no Bush je ustvrdio da je Irak središnja bojišnica u ratu protiv terorizma djelomično i stoga što pobunu predvodi Bin Ladenov čovjek, jordanski militant Abu Musab al-Zarqawi.

"Jedini način na koji naši neprijatelji mogu uspjeti jest da zaboravimo na lekcije 11. rujna, prepustimo li irački narod ljudima poput Zarqawija i budućnost Bliskog istoka ljudima poput Bin Ladena", rekao je.

U prilog tomu naveo je Bin Ladenove riječi da "treći svjetski rat... bjesni" u Iraku. "On tvrdi da će biti okončan pobjedom i slavom ili bijedom i poniženjem", napomenuo je.

Podsjetio je također da su američke snage u Iraku ubile ili zarobile na stotine stranih boraca koji su pristigli iz Saudijske Arabije, Sirije, Iraka, Egipta, Sudana, Jemena i Libije.

"Nakon 11. rujna 2001., rekao sam američkom narodu da se pred nama otvara težak put i da ćemo pobijediti. I premda je to bilo teško, na putu smo prema pobjedi. Naši neprijatelji su brutalni, no nisu dorasli američkoj vojsci", zaključio je američki predsjednik.

Ispitivanje koje su u ponedjeljak objavili ABC i Washington Post pokazalo je da većina Amerikanaca ne odobrava način na koji se rješava situacija u Iraku, no ne žele da se njihove vojnike povlači prije nego u zemlji bude uveden red. Ispitivanje je također prvi put pokazalo da svaki drugi Amerikanac smatra da je Bush namjerno lagao javnosti o razlozima ulaska u rat, prenosi France presse.

Pročitajte više