Bush će nazočiti pogrebu Pape

AMERIČKI predsjednik George W. Bush će zajedno sa suprugom Laurom Bush nazočiti pogrebu pape Ivana Pavla II., objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan objavio je da će Bush na čelu američkog izaslanstva vjerojatno otputovati u srijedu da bi u petak nazočio pogrebu u Vatikanu.

Bush će biti prvi aktualni američki predsjednik koji će nazočiti pogrebu jednog Pape, javio je CNN, naglašavajući kako se time pokazuje poštovanje koje je predsjednik gajio za Papu.

Predsjednik Bush je u ponedjeljak rekao kako s veseljem očekuje mogućnost da nazočenjem Papinom pogrebu oda poštovanje tako hrabrom, moralnom i pobožnom čovjeku.

Bush, koji se s Papom Ivanom Pavlom II sastao tri puta tijekom svoga predsjedništva, je rekao kako je uvijek cijenio razgovor s njim iako se nisu uvijek slagali.

"Dakako, on je bio čovjek mira i nije volio rat", rekao je Bush novinarima nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom. "Ja sam to u potpunosti razumio i cijenio razgovore koje sam o tome vodio sa Svetim ocem".

Predsjednik Bush je rekao kako Papa odlazi u povijest pokazujući koliko jedan čovjek može značiti u životima drugih ljudi. "Bio je hrabra osoba, moralna osoba, bio je osoba odana Bogu", rekao je on.

"Svijet će osjećati njegov gubitak", rekao je Bush.

"Velika je čast za mene da u ime naše zemlje izrazim zahvalnost Svemogućem što nam je dao takvog čovjeka", kazao je on.


Pročitajte više