Bush dao snažnu podršku Donaldu Rumsfeldu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je pružio snažnu podršku ministru obrane Donaldu Rumsfeldu čiji je ugled i položaj ugrožen skandalom oko zlostavljanja iračkih zatvorenika.

Nakon posjeta Pentagonu, Bush je u javnom obraćanju pohvalio Rumsfelda za hrabro vođenje zemlje u borbi protiv terorizma. "Izvanredno obavljate svoj posao. Vi ste snažan ministar obrane i naša zemlja duguje vam zahvalnost", rekao je Bush.

Ova izjava američkog predsjednika stigla je usred sve jačih zahtjeva nekih zastupnika iz redova demokratske stranke da Rumsfeld podnese ostavku zbog skandala sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib kraj Bagdada koji je naštetio ugledu Sjedinjenih Država u svijetu i naporima u stabiliziranju Iraka.

Bijela kuća je objavila da je Bushov posjet Pentagonu bio ranije dogovoren, ali je susret poprimio drugo značenje nakon objavljivanja fotografija seksualnog ponižavanja i zlostavljanja zatvorenika.

Bush je obećao da će oni koji su zlostavljali iračke zatvorenike biti privedeni pravdi te da će biti provjereni svi zatvori u Iraku kako se slična zlostavljanja ne bi ponovila.

Sljedećeg tjedna u Bagdadu počinje prvo suđenje za zlostavljanje u zatvoru Abu Ghraib. Na vojnom sudu će se 19. svibnja naći vojnik Jeremy Sivits.

Na sastanku u Pentagonu sudjelovali su i potpredsjednik Dick Cheney, državni tajnik Collin Powell, direktor CIA-e George Tenet, načelnik združenog stožera američke vojske general Richard Myers, njegov zamjenik general Peter Pace te američki zapovjednik za Bliski istok general John Abizaid.

Bush je u obraćanju javnosti ponovio da ostaje pri 30. lipnju kao datumu prijenosa vlast s američkih okupacijskih snaga na privremenu iračku vladu. Obećao je da će američke snage ostati u Iraku i nakon prijenosa vlasti. Ujedno je pozvao Kongres da odobri 25 milijardi dolara iz rezervnih fondova za nastavak iračke operacije.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više