Bush i Berlusconi o planu za prijenos vlasti u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i talijanski premijer Silvio Berlusconi razgovarali su u srijedu o strategiji prijenosa vlasti na Iračane 30. lipnja i razvoju demokracije u zemlji nakon toga.

Bush i Berlusconi izrazili su nakon susreta u Bijeloj kući odlučnost da se Iračanima vrati suverenitet 30. lipnja. "Doći će do punog prijenosa suverenosti na privremenu iračku vladu 30. lipnja" rekao je Bush.

Dodao je da će prijenos vlasti biti praćen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koja bi trebala priznati novu iračku vladu. "Moja odlučnost je čvrsta. Odlučnost talijanskog premijera je čvrsta", rekao je Bush.

Berlusconi je rekao da bi se Bush u New Yorku mogao susresti s članovima Vijeća sigurnosti i najvišim predstavnicima iračke koalicije u cilju osiguravanja legitimnosti novoj iračkoj vladi. Talijanski premijer je također rekao da postoji mogućnost da se u srpnju uspostavi izborno povjerenstvo sastavljeno od istaknutih osoba iz UN-a koje bi pripremilo iračke izbore u siječnju 2005.

Kada bi koalicija napustila Irak prije nego se u njemu učvrsti demokracija ta zemlja bi potonula u kaos i postala izvoznik terorizma, rekao je talijanski premijer. "Mislim da smo započeli posao koji se ne može ostaviti na pola puta i moramo ga dovršiti", naglasio je.

Berlusconi je unatoč protivljenju većine talijanske javnosti poslao u Irak 3.000 vojnika i postao jedan od najšvršćih Bushovih saveznika u procesu stabilizacije i obnove te zemlje.

Pročitajte više