Bush i Blair vide nove izglede za Palestinsku državu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako nakon smrti Jasera Arafata postoje veliki izgledi za uspostavu neovisne palestinske države i za mir na Bliskom istoku.

Nakon susreta u Bijeloj kući, Bush i britanski premijer Tony Blair su na zajedničkoj konferenciji za novinare obećali svježu potporu bliskoistočnom mirovnom procesu.

Obojica su naglasila potporu mirovnom rješenju koje predviđa palestinsku državu i Izrael koji žive u miru, te podršku palestinskim izborima i potrebu da se pomogne uspostava palestinske države.

Bush je optimistično govorio o izgledima za stvaranje palestinske države naglašavajući kako sada želi vidjeti novo palestinsko čelništvo predano borbi protiv terorizma i demokratskim reformama.

"Mislim da imamo veliku prigodu za uspostavu palestinske države", rekao je Bush.

"Želio bih da se to učini za četiri godine. Mislim da je to moguće", rekao je on odgovarajući na pitanje je li moguća uspostava palestinske države tijekom njegova drugog mandata.

"Namjeravam u sljedeće četiri godine potrošiti kapital Sjedinjenih Država na takvu državu", rekao je on dodajući kako misli da je nastanak slobodne, demokratske palestinske države u interesu svijeta i palestinskog naroda.

Bush, čiji je napad na Irak pokvario odnose s Francuskom, Njemačkom i drugim saveznicima, također je rekao kako namjerava posjetiti Europu što je prije moguće nakon svoje inauguracije 20. siječnja 2005.

Bush je rekao kako želi vidjeti udružene snage Amerike i Europe u promicanju slobode. Naglasio je kako on i Blair dijele viziju "slobodnog, miroljubivog i demokratskog šireg Bliskog istoka".

Blair, prvi svjetski čelnik koji je posjetio Bijelu kuću nakon što je Bush dobio drugi mandat, rekao je kako je važno oživjeti i ojačati nastojanja za uspostavom trajnog i pravednog mira na Bliskom istoku.

Dok je Bush uz svoj poziv za uspostavu palestinske države naglasio i američku potporu sigurnosti Izraela, Blair je istaknuo važnost potpore Palestincima.

Američki predsjednik je rekao kako je izbor novog palestinskog predsjednika prvi korak u stvaranju trajnih, demokratskih političkih institucija kroz koje će slobodni palestinski narod birati svoje lokalno i nacionalno čelništvo te obećao američku pomoć tim izborima.

Bush se nije obvezao na sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku kao ni na slanje posebnog izaslanika u regiju, dvije stvari koje žele europski saveznici. "Ja jesam za konferencije ukoliko one daju rezultate", rekao je on.

Govoreći o Iraku i Bush i Blair su naglasili važnost stabilizacije i demokratizacije zemlje i obećali dovršavanje tog posla.

Bush je upozorio da će s nadolazećim izborima u Iraku rasti i "očaj ubojica i da se nasilje može pojačati". On je, međutim, naglasio kako će uspjeh demokracije u Iraku biti udarac teroristima općenito.

Blair je rekao kako podržava Bushovu nadu u jačanje transatlantskog saveza i kako vidi želju i volju Europske unije da taj savez s Amerikom bude snažan.

Bush i Blair su naglasili kako se protive bilo kakvom nastojanju Irana da razvije nuklearno oružje.

Pročitajte više