Bush i dalje optimist glede bliskoistočnog mira, spreman predvoditi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako je i dalje optimističan glede provedbe bliskoistočnog mirovnog plana unatoč ponovnom izbijanju nasilja i da je spreman predvoditi napore za postizanja mira između Palestinaca i Izraelaca.

Bush je rekao novinarima nakon sjednice svoje vlade kako očekuje da će biti "ekstremista" pogotovo na palestinskim teritorijima koji će pokušati uništiti mir.

U prvom incidentu nakon prošlotjednog Bushovog summita s izraelskim i palestinskim premijerom u jordanskoj Aqabi četiri izraelska vojnika ubijena su u nedjelju na glavnom prijelazu s izraelskog područja u pojas Gaze.

Bush je rekao kako ostaje optimist da će izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski premijer Mahmoud Abbas izvršiti svoja obećanja u provedbi mirovnog plana za Bliski istok.

"Razumijem da će trebati mnogo raditi, ali sam pripravan predvoditi", rekao je Bush koji je prošlotjednim summitima u Egiptu i Jordanu s Arapima i Izraelcima započeo do sada neuobičajeno izravan angažman u rješavanju dugogodišnje bliskoistočne krize.

Mirovni plan četvorke, SAD-a, EU-a,UN-a i Rusije predviđa u tri faze i kroz niz paralelnih koraka Palestinaca i Izraelaca konačnu uspostavu Palestinske države do 2005. koja će u miru i sigurnosti postojati pokraj Izraela. Prvi koraci predviđaju da Palestinci suzbiju svoje militante i osiguraju sigurnost za Izrael, a Izrael da poboljša uvjete života Palestinaca na Zapadnoj Obali i u Gazi te počne ukidanje ilegalnih židovskih anselja na okupiranim teritorijima.

Promatrači smatraju da je namjera najnovijeg napada, za koji su odgovornost preuzele tri palestinske militantne skupine, Hamas, Islamski Jihad i Brigade mučenika al-Aqse, potkopati palestinskog premijera Mahmouda Abbasa koji je obećao suzbiti palestinske militante.

"Prosječni Palestinac mora shvatiti da će se njihov život poboljšati s vizijom koju ima premijer Abbas. A arapsko susjedstvo razumije da nasilje neće voditi nikamo osim u bijedu i beznađe", rekao je Bush.

"Optimist sam da su odgovorni čelnici shvatili poruku da se moramo udružiti kako bi se borili protiv terorističkih napada kako bi mogla nastati miroljubiva Palestinska država", kazao je on.

Abbas je kazao u ponedjeljak kako neće ni u kom slučaju upotrijebiti silu protiv palestinskih militanata natuknuvši da bi to vodilo u građanski rat.

Pročitajte više