Bush i dalje tvrdi o vezama Sadama Huseina i al Qaide

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u četvrtak je ponovno ustvrdio da je Sadam Husein bio povezan s terorističkom organizacijom al Qaida unatoč nalazu Povjerenstva za napade 11. rujna da između njih nije bilo suradnje.

"Razlog zašto uporno tvrdim da je postojao odnos između Iraka i Sadama i al Qaide je taj što je postojao odnos između Iraka i al Qaide", rekao je Bush novinarima nakon sjednice američke vlade.

On je kazao kako njegova administracija nikad nije tvrdila da je Husein imao ulogu u al Qaidinim terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

"Mi smo rekli da su postojali brojni kontakti između Sadama Huseina i al Qaide, na primjer susret iračkih obavještajaca s čelnikom al Qaide bin Ladenom u Sudanu", rekao je Bush.

Obavještajni podaci o povezanosti Sadama Huseina i al Qaide bili su jedno od opravdanja predsjednika Busha za pokretanje napada na Irak koji predstavlja kao dio borbe protiv terorizma u svijetu.

Neovisno Povjerenstvo za istragu napada na SAD 11. rujna utvrdilo je da je bilo kontakata između iračkog režima i al Qaide uključujući i susret iračkih obavještajaca i Osame bin Ladena u Sudanu. Povjerenstvo je, međutim, zaključilo da Sadam Husein nikad nije odgovorio na zahtjev za pomoć koju je bin Laden zatražio sredinom 1990-tih te da između njih nije bilo "odnosa suradnje".

Bush je ustvrdio da je Sadam Husein bio prijetnja jer je imao veze ne samo s al Qaidom nego i s drugim terorističkim organizacijama i naveo kako je irački diktator osigurao utočište teroristu Abu Musabu al-Zarkawiju, kojega se sada smatra za najopasnijeg inozemnog borca u Iraku i jednog od najvažnijih svjetskih terorista.

Bushova administracija opravdavala je rat u Iraku i prijetnjom koju predstavlja oružje masovnog uništavanja u rukama Sadama Huseina. Do sada takvo oružje nije pronađeno u Iraku.

Američki demokrati optužuju Busha da je izgubio svaku vjerodostojnost oko rata u Iraku zbog opravdanja koja ne može potkrijepiti činjenicama.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više