Bush i Kerry se pripremaju za predsjedničku debatu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry završavaju u srijedu pripreme i upućuju se na Floridu gdje će se u četvrtak suočiti u prvoj predsjedničkoj debati.

Debata, koja će se usmjeriti na vanjskopolitička pitanja i sigurnost, bit će prva od tri 90-minutne rasprave za koje mnogi očekuju da bi mogle igrati važnu ulogu u utrci za Bijelu kuću.

Bush i Kerry suočit će se na Sveučilištu Miami u Coral Gablesu u Floridi, a njihovo televizijski prenošeno sučeljavanje gledat će najmanje 44 milijuna Amerikanaca.

Očekuje se da će pitanja Iraka, borbe protiv terorizma i sigurnosti Amerike igrati glavnu ulogu u njihovoj raspravi, nakon što su istraživanja javnoga mišljenja pokazala da u predizbornoj kampanji ta pitanja u očima Amerikanaca imaju ključno mjesto.

Analitičari očekuju žestoku raspravu dva vješta govornika koji su se do sada pokazali vrlo uspješnim u političkim debatama sa svojim protivnicima.

Bushova kampanja već je pripremila teren sustavno prikazujući Kerryja kao političkog oportunista koji neprekidno mijenja svoja stajališta na ključnim pitanjima poput Iraka, primjerice glasujući za rat, a potom protiv njegovog financiranja, nastojeći ga predstaviti kao slabog i neodlučnog u zaštiti američke nacionalne sigurnosti.

Kerry sa svoje strane kaže kako Irak najbolje pokazuje Bushovu zloporabu američke sile, njegovo zagovaranje preventivnih napada čak i bez obzira na nedostatak potpore Ujedinjenih naroda i saveznika.

U prvoj predsjedničkoj debati suočit će se i različiti govornički stilovi Busha i Kerryja. Iskustva iz dosadašnjih debata pokazuju da Bush preferira otvoren govor i upornost u iskazivanju svoje poruke dok je Kerry skloniji intelektualizmu i argumentaciji s više nijansi.

S istraživanjima javnoga mišljenja koja pokazuju da Bush ima prednost u odnosu na Kerryja, debata ima posebno značenje za Kerryja koji treba uvjeriti Amerikance da bi bolje vodio iračku operaciju i da je čvrst u obrani nacionalne sigurnosti.

Anketa Washington Post-ABC News pokazala je u utorak da Bush ima potporu 51 posto birača, a Kerry 44 posto, dok anketa USA Today-CNN-Gallupa u ponedjeljak daje Bushu prednost od 52 posto prema 44 posto.

U anketi Washington Post-ABC Newsa 56 posto ispitanika reklo je da Kerry nema jasan plan za Irak, a 55 posto da nema jasan plan za borbu protiv terorizma pokazujući na što bi se izazivač morao usmjeriti u debati.

Kerry je dobio i savjet bivšeg potpredsjednika Ala Gorea, koji je s Bushom raspravljao pred izbore 2000., da ne podcjenjuje Bushov nerafinirani stil i da se pripremi za jednu od najtežih debata u svojoj karijeri.

Politički analitičari suglasni su u tome da je Bush vješt govornik u ovakvim situacijama i da govoreći svakodnevnim jezikom lako nalazi put svojom porukom do gledatelja, unatoč čestim greškama i nespretnostima u govoru.

Ipak, na kraju govornička vještina ne mora biti odlučujuća u debati, drže analitičari, nego će pobjednik biti onaj koji ostavi najbolji dojam na gledatelje, dojam snage i vjerodostojnosti.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više