Bush i Kerry spore se oko rata protiv terora

AMERIČKI predsjednik George W. Bush optužio je u ponedjeljak svog demokratskog izazivača Johna Kerryja da podcjenjuje borbu protiv terorizma, a Kerryjeva kampanja uzvratila napadajući Busha zbog neuspjeha u toj borbi.

Bush i potpredsjednik Dick Cheney reagirali su na Kerryjeve riječi navedene u članku objavljenom u nedjeljnom The New York Times Magazinu da se SAD mora vratiti na mjesto gdje "teroristi nisu žarište naših života, nego neugodnost".

Bush je na skupu u Hobbsu u New Mexicu rekao da Kerryjeve riječi svjedoče da demokratski senator "temeljno pogrešno razumije borbu protiv terorizma", dok je Cheney nazvao njegove riječi "naivnim i opasnim".

Kerry je usporedio borbu protiv terorizma s borbom protiv prostitucije i kockanja rekavši da kao i oni terorizam nikada neće nestati nego da će biti reduciran na razinu kada neće jačati niti prijetiti životima ljudi svaki dan.

Bush je izrazio žestoko neslaganje s ovakvom idejom borbe protiv terorizma i rekao da američki cilj nije reducirati terorizam na razinu neugodnosti nego ga poraziti.

Demokrati su odmah uzvratili braneći svoga kandidata.

Kerryjev glasnogovornik Phil Singer je kazao kako republikanci vade Kerryjeve riječi iz konteksta i izvrću ih da bi potom podsjetio da je i Bush svojedobno rekao da se rat protiv terorizma ne može dobiti. "Uzimajući u obzir da George Bush ne misli da možemo dobiti rat protiv terorizma, da je pustio da Osama bin Laden pobjegne i požurio u Irak bez plana da se izbori za mir, nije iznenađenje da njegova kampanja izvrće svaku riječ koju je John Kerry ikad izrekao", rekao je on.

Bush je iskoristio Kerryjeve riječi iz interviewa da naglasi razlike između njih dvojice i oslika Kerryja kao nepogodnog za obranu američke nacionalne sigurnosti.

"Mi imamo različite poglede na svijet, različite poglede na ulogu Amerike u suprotstavljanju prijetnjama", rekao je on reagirajući na usporedbu borbe protiv terorizma s policijskom borbom za iskorjenjivanje prostitucije ili kockanja.

"Ovo je naivno i opasno, kao što je bilo i Kerryjevo oklijevanje početkom godine da nazove rat protiv terorizma stvarnim ratom", rekao je potpredsjednik Cheney u Medfordu u New Jerseyu.

Glasnogovornica Kerryjeve kampanje Jeanne Shaheen je rekla na CNN-u kako Bush i Cheney napadaju Kerryja zato što ne žele govoriti o problemima s kojima se suočavaju Amerikanci.

Zato je Kerry progovorio o jednom od problema za koji misli da opterećuje Amerikance.

Govoreći u Santa Feu u New Mexicu, Kerry je rekao da rekordne cijene nafte koje poskupljuju cijenu benzina u Americi donose profit Bushovim moćnim prijateljima u američkoj naftnoj industriji, koje je odabrao na štetu običnih Amerikanca iz srednje klase. Kerry je dodao kako se rast cijena nafte, koje su dosegnule 53 dolara za barel, ima zahvaliti i Bushovom lošem vođenju rata u Iraku.

Samo tri tjedna pred izbore 2. studenoga Bush i Kerry vode izjednačenu utrku za Bijelu kuću s istraživanjima javnoga mišljenja koja pokazuju prednost od samo nekoliko postotaka za jednog ili drugog.

Bush i Kerry će se u srijedu u mjestu Tempe u Arizoni susresti u trećoj i posljednjoj predsjedničkoj debati posvećenoj unutarnjopolitičkim pitanjima.

Pročitajte više