Bush i Kerry vode izjednačenu predizbornu utrku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat senator John Kerry vode izjednačenu predizbornu utrku u kojoj je Kerry trenutno samo za jedan postotak popularniji među Amerikancima, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja televizije Fox News.

Novo istraživanje utvrdilo je da, ako bi predsjednički izbori bili održani danas senator, Kerry bi dobio 44 posto glasova, a predsjednik Bush 43 posto.

Rezultat istraživanja provedenog 6. i 7. travnja na uzorku od 900 registriranih birača sličan je onima dobivanim posljednjih nekoliko tjedana koji stalno pokazuju izjednačenu utrku.

Većina ispitanih Amerikanaca smatra da bi Bush bio bolji u borbi protiv terorizma, sređivanju stanja u Iraku, u vanjskoj politici i glede porezne politike. Više njih vjeruje Kerryju u vođenju gospodarstva te pitanjima obrazovanja i zdravstvene politike.

Gospodarstvo i zapošljavanje se pokazuje najznačajnijim pitanjem izbora, s trećinom ispitanika koji ga stavljaju na vrh popisa, iznad terorizma, nacionalne sigurnosti i Iraka.

Daleko više Amerikanaca vidi Busha kao jakoga vođu nego Kerryja, 48 prema 35 posto. Skoro istu prednost Bush u odnosu na Kerryja uživa u pitanju tko je upućeniji u probleme, a pet postotnu prednost glede toga tko će ojačati SAD.

S druge strane ispitanici vjeruju da Kerry bolje razumije prosječnog Amerikanca nego Bush, 42 posto prema 36. Amerikanci drže i da je vjerojatnije da će Kerry povećati poreze nego Bush.

Odobravanje posla koji Bush obavlja kao predsjednik nešto je ojačalo od kraja ožujka na 49 posto Amerikanaca koji odobravaju u odnosu na 44 posto koji ne odobravaju Bushov učinak.

Najnoviji val nasilja u Iraku ostavio je traga na javnome mišljenju. Mada većina Amerikanaca i sada vjeruje da je trebalo ići u rat u Iraku taj broj je opao na 50 posto s 55 posto pred četiri mjeseca i 65 posto prošloga ljeta.

Pročitajte više