Bush i Roh za mirno rješenje sjevernokorejske krize

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun rekli su u srijedu kako neće trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji, ali da će rješenje problema tražiti mirnim putem.

Bush i Roh su u zajedničkom priopćenju nakon susreta u Bijeloj kući rekli kako Sjedinjene Države i Južna Koreja "neće tolerirati" nuklearno oružje u Sjvernoj Koreji i ustvrdili da je moguće mirno rješenje problema konstatirajući da bi pojačana prijetnja miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku zahtijevala razmatranje daljih koraka.

"Dobro napredujemo prema postizanju mirnog rješenja glede Sjeverne Koreje", rekao je Bush nakon prvog susreta s novim južnokorejskim predsjednikom.

Roh, koji se ranije usprotivio bilo kakvom američkom agresivnijem pristupu problemu sjevernokorejskog nuklearnog programa poput ekonomskih sankcija ili razmatranja uporabe sile, kazao je kako je došao u Bijelu kuću s brigama i nadama, a da sada odlazi samo s nadama nakon što je Bush uklonio zabrinutost.

Razmatranje idućih koraka iz zajedničkog priopćenja moglo bi značiti neodređeno uzimanje u obzir i uporabe vojne sile. Američki dužnosnici rekli su u srijedu kako Sjedinjene Države ne isključuju uporabu sile u rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog problema, mada teže diplomatskom rješenju.

"To je dugogošnja politika Sjedinjenih Država da se ne odriče opcija, i to je i dalje slučaj ovdje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice rekla je stranim novinarima u Washingtonu kako "nitko ne treba biti spreman popuštati takvim ucjenama kakve Sjevernokorejci prakticiraju prema svijetu već niz godina, posebice Sjedinjene Države".

Ona je naglasila da Sjedinjene Države i dalje nastoje diplomatski riješiti spor.

"Vjerujemo da se to može riješiti mirno, ali će to tražiti od svih da budu čvrsti i snažni i da ne dopuste Sjevernokorejcima da nas ucjenjuju. To će zahtijevati da Sjevernokorejci razumiju kako je njihov jedini put u međunarodni sustav miroljubivim sredstvima", rekla je ona.

(Hina) sl rt

Pročitajte više