Bush ispred Kerryja po popularnosti

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ojačao je svoje pozicije protiv svog suparnika, demokratskog kandidata Johna Kerryja, u očima američke javnosti koja predsjednika posebice podupire u borbi protiv terorizma, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja USA Today/CNN/Gallup.

Po prvi put od sredine veljače Bush ima prednost u odnosu na Kerryja, pokazalo je istraživanje provedeno od prošlog petka do nedjelje. Među vjerojatnim biračima njih 51 posto reklo je da bi izabralo Busha za predsjednika, a 47 posto Kerryja.

U porastu je za tri posto i ukupno odobravanje posla koji Bush obavlja kao predsjednik i sada je 53 posto.

Rezultati istraživanja nagovješćuju da su Bushova nastojanja u nizu govora i televizijskih spotova da prikaže Kerryja kao liberala koji će podizati poreze i koji stalno mijenja stajališta o pojedinim pitanjima urodila plodom.

S druge strane manje je na njihovu predsjedničku utrku utjecao tjedan optužbi da je Bushova vlada nedovoljno učinila kako bi spriječila terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. Većina Amerikanaca, njih 58 posto, i dalje podržava Busha u borbi protiv terorizma. To je bitno jer je Bush vodstvo u suzbijanju terorizma stavio u središte svoje predizborne kampanje.

Na pitanje kome bi više vjerovali u donošenju odluke o slanju američkih vojnika u rat, većina Amerikanaca je poklonila povjerenje Bushu u odnosu na Kerryja, 52 prema 41 posto.

Anketirani su bili podijeljeni na pitanju povjerenja bivšem Bushovom koordinatoru za borbu protiv terorizma Richardu Clarkeu koji je optužio predsjednika da je više bio zainteresiran za svrgavanje Saddama Husseina nego za borbu protiv al-Qaide. Njih 44 posto vjeruje Clarkeu, dok 46 posto podržava Bushovu vladu.

Pročitajte više