Bush: Izrael ima pravo na obranu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak, komentirajući izraelski zračni udar na bazu Islamskog džihada unutar sirijskog teritorija, da Izrael "ima pravo na obranu", ali i upozorio da treba izbjeći jačanje napetosti u regiji.

Bush je osudio ubojstvo 19 ljudi u samoubilačkom napadu palestinskog Islamskog džihada u subotu u Haifi nakon koje je Izrael odgovorio zračnim udarom na bazu te militantne skupine u Siriji.

Bush je, govoreći u Bijeloj kući na konferenciji za novinare s kenijskim predsjednikom Mwai Kibakijem, rekao da Palestinske vlasti moraju učiniti više u borbi protiv terorizma.

Novi palestinski premijer Ahmed Korei izjavio je ranije da ni pod kojim uvjetima neće upotrijebiti silu protiv palestinskih militantnih skupina.

Sjedinjene Države inzistiraju da palestinske vlasti raspuste militantne organizacije i spriječe njihove napade na Izrael.

"Mi se nismo promijenili. Sve strane trebaju preuzeti odgovornost za svoje akcije kako bi tamo bio mir", odgovorio je Bush upitan može li može surađivati s palestinskim premijerom koji odbija upotrijebiti silu protiv militanata.

Bijela kuća se u nedjelju nastojala distancirati od izraelskog zračnog napada u Siriji, priopćivši da SAD nije bio unaprijed obaviješten o napadu i da nema čvrstog dokaza da je meta bila teroristički logor za obuku.

Amerikanci, međutim, izbjegavaju bilo kakvu kritiku zračnog udara za razliku od Europske unije i arapskog svijeta, koji napad osuđuju kao opasno jačanje napetosti na Bliskom istoku.

Predsjednik Bush je u nedjelju nakon udara nazvao izraelskog premijera Ariela Sharona. "Jasno sam rekao premijeru...da Izrael ima pravo braniti se i da se ne smije osjećati ograničenim u smislu obrane domovine", rekao je Bush. "Rekao sam da je veoma važno da sve akcije trebaju izbjeći eskalaciju jačanjem napetosti", dodao je.

Pročitajte više