Bush je spreman sam preuzeti odgovornost za rat

AMERIČKI predsjednik George W. Bush je spreman sam i s narodima koje misle kao on, preuzeti "odgovornost za rat protiv Iraka", izjavio je američki državni tajnik Colin Powell.

´Predsjednik još nije donio odluku o pokretanju rata´, naglasio je Powell u tom intereviewu novinarima iz zemalja koje su tek ušle u Vijeće sigurnosti UN kao nestalne članice.

Bush je rekao da želi ´mirno rješiti probleme´, dodao je državni tajnik. ´Ako se problem ne riješi na mirni način, predsjednik drži da međunarodna zajednica mora pristupiti razoružanju Iraka silom´

Bijela Kuća: Uznemirujuće otkriće inspektora UN-a u Iraku

Otkriće 12 kemijskih bojevih glava u Iraku je "uznemirujući i ozbiljan dokaz" da Sadam Husein ne poštuje rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, objavila je u petak Bijela kuća.

Inspektori UN-a u četvrtak su pronašli 12 starih kemijskih bojevih glava na jednoj lokaciji u Iraku. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer odbacio je iračke tvrdnje da se radi o oružuju koje je prijavljeno u iračkoj deklaraciji upućenoj UN-u prošloga mjeseca.

´Nakon ovog otkrića, a radi se o 12 neprijavljenih kemijskih bojevih glava, sasvim je jasno da Sadam Husein ne poštuje rezoluciju Vijeća sigurnosti prema kojoj je dužan razoružati se´, rekao je Fleischer.

Pročitajte više