Bush kandidirao Gonzalesa za američkog državnog odvjetnika

AMERIČKI predsjednik George W. Bush kandidirao je u srijedu dosadašnjeg glavnog pravnika Bijele kuće Alberta Gonzalesa za američkog državnog odvjetnika.

"Njegov oštri intelekt i zdrava prosudba pomogli su oblikovanje naše politike u borbi protiv terorizma", rekao je Bush u Bijeloj kući objavljujući Gonzalesovu kandidaturu.

Ako Gonzalesa potvrdi američki Senat on će biti prvi Hispanoamerikanac na čelu ministarstva pravosuđa gdje će zamijeniti Johna Ashcrofta koji je u utorak objavio svoju ostavku.

Ministar trgovine Donald Evans također je u utorak objavio svoju ostavku, a očekuju se daljnje izmjene u vladi i osoblju Bijele kuće dok se Bush priprema za drugi predsjednički mandat.

Gonzalesova karijera povezana je s Bushom tijekom posljednjih desetak godina tijekom kojih je služio kao glavni pravnik u Bijeloj kući, te državni tajnik i sudac Vrhovnog suda u Teksasu dok je Bush bio teksaški guverner.

On je jedno od osmero djece emigrantske radničke obitelji koja je uselila u SAD. Nakon teškog početka u siromaštvu, Gonzales je uspio završiti elitni Harvardski pravni fakultet i izgraditi karijeru u Teksasu i potom u Bijeloj kući.

"Samo mi dajte šansu da se dokažem, to je uobičajena molitva za one iz moje zajednice", rekao je Gonzales nakon objavljivanja kandidature zahvaljujući predsjednik Bushu na "ukazanoj mu šansi".

Očekuje se da će se Gonzales u Kongresu tijekom potvrde suočiti s pitanjima o svojoj ulozi u kreiranju pravnih stajališta vezanih za borbu protiv terorizma i postupanje prema zatočenicima u Afganistanu i Iraku koja kritiziraju američke skupine za građanska prava.

Gonzales je pomogao u formuliranju politike Bushove administracije kod postupanja prema zatočenicima osumnjičenim za terorizam u Guantanamo Bayu prema kojoj oni mogu biti zatvoreni na neodređeno vrijeme bez pristupa odvjetniku ili sudu što je američki Vrhovni sud odbacio.

Njegov je i sporni memorandum iz 2002. u kojem je Bushova administracija ustvrdila da kod prikupljanja informacija od potencijalnih terorista ne može izbjeći primjenu zakona protiv mučenja i Ženevskih konvencija koje štite ratne zarobljenike. Skupine za ljudska prava tvrde da je to stajalište pomoglo da dođe do zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Iraku.

Očekuje se da će posebna pozornost biti posvećena i Gonzalesovim stajalištima o američkom Patriotskom zakonu donesenom kao pravnu osnovu pojačane borbe protiv terorizma, a za koji kritičari tvrde da krši prava nedužnih ljudi.

Patriotski zakon, donesen nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., ojačao je ovlasti FBI-a u nadzoru i istrazi osumnjičenih te mogućnost da se osumnjičeni drže mjesecima bez kontakta s odvjetnikom.

Pročitajte više