Bush možda uzme odvjetnika u istrazi oko agentice CIA

AMERIČKI predsjednik George W. Bush sastao se s privatnim odvjetnikom koji bi ga mogao zastupati ukoliko bude ispitivan o prošlogodišnjem slučaju otkrivanja identiteta tajne agentice CIA, priopćila je Bijela kuća u srijedu navečer.

Bush je razgovarao s odvjetnikom izvan Bijele kuće o tom slučaju i vjerojatno će ga zadržati ako bude trebao njegov savjet, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan za televiziju CBS.

Za sada nema naznaka da bi Bush mogao biti cilj istrage ministarstva pravosuđa, ali bi možda mogao biti svjedok ako tužitelji zaključe da ima informacije o slučaju.

Savezna velika porota je od siječnja ove godine saslušala mnoge dužnosnike Bijele kuće i vlade nastojeći utvrditi tko je prošle godine medijima otkrio ime agentice CIA-eValerie Plame.

Plame je supruga bivšeg američkog veleposlanika Josepha Wilsona koji je za račun CIA-e u veljači 2002. putovao u Niger kako bi provjerio izvješća da Irak nastoji kupiti uran u toj zemlji i odbacio ih kao neutemeljena.

Slučaj se razvio nakon što je Wilson javno kritizirao Bushove tvrdnje u govoru o stanju nacije 2003. da Saddam Hussein nastoji kupiti uran u Nigeru što je bilo jedno od opravdanja američkog napada na Irak.

Wilson je optužio Bijelu kuću da je otkrila ime njegove supruge iz osvete prema njemu, zbog kritiziranja predsjednikove tvrdnje o uranu.

Identitet agentice Plame prvi je u srpnju prošle godine objavio novinski kolumnist Robert Novak navevši da je informacija došla iz izvora Bushove administracije.

Otkrivanje identiteta tajnog agenta je prema američkom zakonu kazneno djelo za koje je predviđena kazna do 10 godina zatvora i 50.000 dolara novčane kazne.

Pročitajte više