BUSH NA SVEČANOSTI PROŠIRENJA NATO-A: TERORIZAM NEĆE PODIJELITI ČLANICE SAVEZA

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak u Bijeloj kući u Washingtonu, tijekom svečanosti obilježavanja proširenja NATOa na sedam bivših komunističkih zemalja iz srednje i istočne Europe, da terorizam neće podijeliti članice Sjevernoatlantskog saveza.

Sedam zemalja, Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Slovenija, Litva, Estonija i Latvija, formalno su u ponedjeljak ušle u NATO nakon što su njihovi predstavnici američkom državnom tajniku Colinu Powellu predali dokumente o pristupanju.

"Danas je naš savez suočen s novim neprijateljem koji je skrivio smrt nedužnih u New Yorku i Madridu", naglasio je Bush na svečanosti na kojoj su sudjelovali i premijeri sedam zemalja pristupnica, te premijeri tri zemlje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, koje su se kandidirale za ulazak u NATO.

"Teroristi mrze sve što predstavlja naš savez, oni preziru našu slobodu, strahuju od našeg zajedništva i žele nas podijeliti. Neće uspjeti", rekao je američki predsjednik.

"Nikada se nećemo pokoriti nasilju malobrojnih, oduprijet ćemo se smrtnoj opasnosti terorizma i zajedno ćemo ga svladati", dodao je Bush.

Američki predsjednik je isto tako podsjetio da "svaka od sedam zemalja pridonosi uvođenju trajne slobode u Afganistanu i Iraku".

Osim premijera sedam novih članica na svečanosti u Bijeloj kući sudjelovali su i premijeri Hrvatske, Albanije i Makedonije, koje također žele što brže u NATO i u tome imaju punu potporu Sjedinjenih Država.

Njihovo pozivanje na svečanost proširenja pokazuje da SAD ne kani stati sa širenjem NATO-a nego da ozbiljno računa i s njima.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom predstavljao Hrvatsku, ocijenio je da je poziv njemu i premijerima Albanije i Makedonije "vrlo jasan signal" da NATO ozbiljno shvaća kandidaturu tri zemlje .

Tijekom svečanosti u Washingtonu zajedno s drugim premijerima Sanader se susreo s Bushem, potpredsjednikom Dickom Cheneyem, državnim tajnikom Powellom i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Sanader je novinarima prije svečanosti rekao kako Hrvatska nije zadovoljna samo politikom "otvorenih vrata" za NATO i najavio da će zatražiti od predsjednika Busha i drugih najviših američkih dužnosnika da se na summitu NATO-a u Istanbulu u lipnju "vrlo jasno kaže da je Hrvatska sljedeća koja će ući u NATO".

Američki Kongres namjerava uskoro rezolucijom pozvati čelnike zemalja NATO-a da razmotre proces širenja i na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju ne kasnije od 2007. godine.

Današnjim uručenjem dokumenata o članstvu, NATO, koji je osnovan 1949. godine kao odgovor na prijetnju Sovjetskog Saveza, proširio se sa 19 na 26 zemalja članica, a po prvi puta su u članstvo ušle i bivše sovjetske republike.

Savez se po osnutku sastojao od dvanaest zemalja članica: Danske, Francuske, Islanda, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Portugala, Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije i Kanade.

Tijekom Hladnog rata u NATO su ušle Njemačka, Grčka, Španjolska i Turska, a tijekom devedesetih i nekadašnje članice Varšavskog pakta Češka, Mađarska i Poljska.

(Hina) xtm/xsl/xdv ydv

Pročitajte više