Bush najavio smanjenje vojske SAD-a u Iraku

AMERIČKI predsjednik George Bush izjavio je u srijedu, nakon što je u novoj eskalaciji nasilja toga dana u Iraku poginulo više od 50 osoba, kako postoji mogućnost da se krajem godine smanji broj američkih vojnika u toj zemlji.

Američki je predsjednik ponovio kako će se odluka o povlačenju vojske temeljiti na situaciji u Iraku te na mišljenju vojnih zapovjednika a ne na političkoj odluci donesenoj u Washingtonu, odgovarajući tako na zahtjev demokrata da se povlačenje provede u nekoliko faza.

U svom govoru u Pentagonu, Bush je rekao da je povlačenje planirano nakon iračkih izbora održanih sredinom prosinca već počelo te da će se broj vojnika u Iraku smanjiti za nekoliko tisuća. U toj je zemlji prije izbora boravilo 138.000 američkih vojnika.

Novo povlačenje američkih vojnika, koje je Bush najavio u srijedu, dodat će se smanjenju od američkog kontingenta od 20.000 vojnika zaduženih za sigurnost koji su iz Iraka povučeni nakon izbora.

"Ukoliko Irak nastavi s napretkom na političkom i sigurnosnom planu kao što očekujemo, moći ćemo s vođama nove iračke vlade razgovarati o daljnjim promjenama", rekao je Bush.

U Iraku je poginulo više od 2.100 američkih vojnika a njih 16.000 je ranjeno.

Pročitajte više