Bush najavio suspenziju sankcija Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu kako će suspendirati američke sankcije Iraku, nakon što je u toj zemlji uklonjen režim Sadama Huseina.

Bush je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španjolskim premijerom Joseom Mariom Aznarom nakon njihova susreta rekao kako će suspendirati američki zakon iz 1990. kojim su nametnute sankcije Iraku.

Američko ministarstvo financija tijekom dana već je najavilo da će suspendirati neke trgovačke sankcije prema Iraku.

Sjedinjene Države su nametnule sankcije Iraku 1990. nakon što je Irak okupirao Kuvajt. Sankcije su zamrznule iračku imovinu u SAD i zabranile većinu trgovine s Irakom osim one koju su dopuštali UN.

Bush je rekao novinarima kako će Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska uskoro predložiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kako bi se Iraku ukinule sankcije Ujedinjenih naroda.

"Režim protiv kojega su sankcije bile usmjerene više ne vlada Irakom", rekao je Bush opravdavajući ukidanje sankcija.

On je potičući Vijeće sigurnosti kazao kako ni jedna zemlja ne bi trebala koristiti sankcije kako bi suzbijala nade iračkog naroda.

Premijer Aznar, čija zemlja je čvrsto podržala Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti i oko rata u Iraku, suglasio se s predsjednikom Bushom i rekao da bi svi u Vijeću sigurnosti trebali pridonijeti rezoluciji o ukidanju sankcija.

Očekuje se da bi tri zemlje mogle već sljedećeg tjedna predložiti Vijeću sigurnosti rezoluciju kojom se ukidaju sankcije koje su UN nametnuli 1991. nakon Zaljevskog rata. Stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, Francuska i Rusija, zasad traže da prije ukidanja sankcija Ujedinjeni narodi potvrde da u Iraku više nema oružja za masovno uništavanje.

Bush je, međutim, rekao kako se promijenila atmosfera koja je u Vijeću sigurnosti vladala prije rata u Iraku promijenila. "Ljudi sad žele raditi zajednički za dobro iračkog naroda", kazao je.

Premijer Aznar je posljednji u nizu čelnika koje je predsjednik Bush primio kako bi im zahvalio na potpori američkoj vojnoj akciji u Iraku.

(Hina) slek dam

Pročitajte više