Bush napada Kerryja zbog američkih vrijednosti

AMERIČKI predsjednik George W. Bush napao je u utorak svog demokratskog izazivača Johna Kerryja kao političara koji ne zastupa temeljne američke vrijednosti, kritizirajući njegov odnos prema ratu u Iraku i veze s Hollywoodom.

Bush je nastojeći privući konzervativnije birače u ruralnom području Michigana posjetio Marquette s 20.000 stanovnika u kojem je posljednji put američki predsjednik bio 1911.

U govoru je napao Kerryja jer je izrazio ponos što je glasovao protiv 87 milijardi dolara predviđenih za financiranje akcije u Afganistanu, rata u Iraku i obnove zemlje.

"Čelnici trebaju biti uz svoju vojsku", rekao je Bush započinjući dvodnevnu predizbornu turneju po Michiganu, Minnesoti i Wisconsinu, tri važne savezne države koje je na izborima 2000. izgubio, a na izborima u studenom ih se nada dobiti.

Kerry je u ponedjeljak rekao kako su on i njegov potpredsjednički kandidat John Edwards ponosni što su bili protiv financijskog paketa za Afganistan i Irak jer su znali da Bush treba mijenjati svoju politiku. Kerry je prethodno glasovao za zakon koji daje ovlasti predsjedniku da krene u rat u Iraku.

"On ima pravo na svoje poglede. Ali članovi Kongresa ne bi trebali glasovati da se pošalju vojnici u bitku, a onda glasovati protiv njihovog financiranja", rekao je Bush dodajući kako se Kerry nije trebao "time hvalisati".

Bush je također napao Kerryja što je pohvalio zabavljače na skupu za prikupljanje novčane potpore prošlog tjedna u New Yorku kao one koji predstavljaju američke vrijednosti dodajući da prave američke vrijednosti dolaze iz središta zemlje, ne iz Hollywooda.

Napominjući da je Kerry nazvao zabavljače iz Hollywooda "srcem i dušom Amerike" Bush je rekao kako vjeruje "da se srce i duša Amerike nalazi u mjestima kao što je Marquette".

Bush je također napao Kerryja zbog nedavne izjave da zastupa konzervativne vrijednosti dok i republikanski i demokratski kandidat nastoje sebe prikazati kao zastupnike tradicionalnih američkih vrijednosti najbližih prosječnom Amerikancu.

U tijesnoj izbornoj utrci s Kerryjem pitanjima poput istospolnih brakova i pobačaja Bush nastoji privući socijalno konzervativnije birače, optužujući Kerryja da zastupa vrijednosti drugačije od glavnine Amerike. On također nastoji skrenuti raspravu s pitanja svoje iskrenosti glede rata u Iraku koji je pokrenuo opravdavajući ga oružjem masovnog uništavanja u rukama Saddama Husseina koje nikad nije pronađeno.

Kerry, liberalni senator iz Massachusettsa, sa svoje strane nastoji suzbiti optužbe da je politički lijevo od centra i ističe kao svoje, tradicionalno republikanske, vrijednosti poput domoljublja i vjere.

Bush je u utorak ponovno stavio u pitanje Kerryjev politički i osobni integritet zbog mijenjanja pozicija oko Iraka i drugih pitanja rekavši kako ga podsjeća na vrijeme u Marquettu. "Samo pričekaj jedan dan i ono će se promijeniti", kazao je on.

Republikanci nastoje u američkom Senatu iznuditi glasovanje o ustavnom amadmanu koji bi zabranio istospolni brak mada ne mogu dobiti dovoljno glasova, a demokrati to smatraju pokušajem da se u predizborne svrhe iskoristi politički i socijalno osjetljivo pitanje. Kerry se protivi istospolnim brakovima, ali drži da bi definicju braka trebalo ostaviti američkim saveznim državama, a ne mijenjati ustav.

Pročitajte više