Bush naredio američkim snagama da se rasporede kod Liberije

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zapovijedio je u petak američkim snagama da zauzmu položaj kod Liberije kako bi pomogle raspoređivanje mirovnih snaga zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) kada ove budu stvorene, priopćila je Bijela kuća.

Bush je dao upute ministru obrane da "razmjesti odgovarajuće vojne snage ispred obale Liberije kako bi poduprle raspoređivanje snaga ECOWAS-a kada ove budu formirane", stoji u priopćenju.

Priopćenje Bijele kuće navodi kako će uloga Sjedinjenih Država biti ograničena "kako vremenski tako i u djelokrugu" dok multinacionalne snage pod mandatom Ujedinjenih naroda budu preuzimale mirovnu misiju i uređivale političku tranziciju u Liberiji.

Neposredna zadaća mirovnih snaga ECOWAS-a bit će da provedu prekid vatre i počnu stvarati uvjete za humanitarnu pomoć Liberijcima.

"Američke snage će biti tamo da pomognu ECOWAS-u, služeći kao mirovne snage, neophodne za stvaranje uvjeta kako bi se narodu Liberije mogla pružiti humanitarna pomoć", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom.

On je naglasio kako je za pružanje humanitarne pomoći neophodna uspostava prekida vatre u Liberiji.

Bush je rekao kako Sjedinjene Države usko surađuju s Ujedinjenim narodima koje će biti odgovorne za razvijanje političkog rješenja u Liberiji kao i da za kratko vrijeme razriješe američke snage mirovne zadaće.

Bush, kao ni priopćenje, nije rekao kolike je snage odredio za misiju u Liberiji, ali je kazao da je naredio da se "ograničen broj" američkih vojnika uputi prema zemlji kako bi olakšao patnje ljudi.

Priopćenje ponavlja američko stajalište da liberijski predsjednik Charles Taylor mora napustiti svoj položaj.

Sjedinjene Države osjećaju povijesnu obvezu pomoći obnovu mira u 13-godišnjim građanskim ratom načetoj Liberiji koju su sredinom 19. stoljeća osnovali oslobođeni američki crni robovi.

Početkom tjedna ministri vanjskih poslova zapadnoafričkih zemalja obećali su na sastanku u Senegalu da će za nekoliko dana poslati dvije nigerijske bojne kao prethodnicu mirovnih snaga za koje se očekuje da bi mogle imati 3.250 vojnika.

Nedavno je Pentagon uputio prema Sredozemnom moru tri ratna broda s 4.500 marinaca kako bi se približili obali Liberije i bili spremni za mirovne zadaće.

Pročitajte više