Bush nazvao Musharrafa i tražio raspisivanje izbora

AMERIČKI predsjednik George Bush telefonskim je putem zatražio od pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da se odrekne svoje vojne dužnosti te da što prije raspiše izbore.

Bush je rekao Musharrafu da nikako nije u redu da nastavi istovremeno biti i predsjednik i osoba na čelu vojske. No, američki predsjednik je i istaknuo da je Musharraf "neprocjenjivi saveznik", javlja BBC. Bush i Musharraf su razgovarali oko 20 minuta. 

"Moja poruka je da mi jako vjerujemo u izbore i da bi ti trebao uskoro održati izbore te skinuti svoju vojnu uniformu," rekao je Bush svom prijatelju Musharrafu.

Američki državni tajnik John Negroponte obavijestio je Kongres da je Bush pričao s Musharrafom kao ključnim saveznikom. "Niti jedna zemlja nije toliko učinila u pogledu saniranja štete i kažnjavanja talibana i al-Qaide nakon 11.rujna. Njihov uspjeh je impresivan," rekao je Negroponte.

Prije toga je bivša premijerka Benazir Bhuto za petak najavila masovne prosvjede protiv izvanrednog stanja koje je Musharraf proglasio još u petak.

D.M.

Pročitajte više