Bush ne da svom savjetniku da svjedoči pod zakletvom

AMERIČKI predsjednik George Bush  rekao je kako neće dopustiti da njegovi savjetnici sudjeluju u "show suđenjima" na kojima bi morali svjedočiti pod zakletvom o politički uvjetovanim otpuštanjima saveznih tužitelja, izvještavaju strani mediji.

Demokratski kongresnici optužili su glavnog odvjetnika Alberta Gonzalesa za otpuštanje tužitelja iz političkih razloga te zatražili njegovu ostavku.

Bush je podržao svog dugogodišnjeg pouzdanika Gonzalesa dodavši da demokrati "samo traže svađu kako bi skupljali političke poene".

Rekao je kako bi demokrati trebali prihvatiti njegov zahtjev da se članovi njegovog kabineta, uključujući glavnog političkog savjetnika Karla Rovea i bivšu savjetnicu Harriet Miers, nađu sa Senatorima privatno, a ne na javnom suđenju.

"Ako član predsjednikova kabineta radi u konstantnom strahu od kongresničkih odbora...predsjednik neće dobivati razumne savjete i američki će narod biti loše vođen." - rekao je Bush.

Patrick Leahy, predsjedavajući Pravosudnog odbora Senata, odbacio je još jednu povijesnu izjavu Georgea Busha.

"Svjedočenje mora biti javno i pod zakletvom. To je formula vjerodostojnosti. Sugeriranje Senatu kako raditi našu istragu i predviđanje njena ishoda nije konstruktivno i nimalo nam ne pomaže." - rekao je.

V.Š.
Foto:AFP

 

Pročitajte više