Bush ne odustaje od potrage za iračkim oružjem

VLADA predsjednika Busha tražit će više od 600 milijuna dolara za nastavak potrage za navodnim iračkim oružjem masovnog uništavanja, piše u četvrtak The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke dužnosnike, da je taj iznos dio ukupnog zahtjeva od 87 milijardi dolara za Irak i Afganistan u idućoj godini, i dolazi povrh već potrošenih 300 milijuna dolara na do sada uzaludno traganje za oružjem Sadama Huseina.

Veličina iznosa koji je uključen u tajni dio financijskog zahtjeva govori da je Bijela kuća riješena nastaviti traganje za nekonvencionalnim oružjem ili dokazom da ga je Sadam Husein razvijao. Dosadašnja potraga nije dala dokaza da je Irak posjedovao kemijsko, biološko ili nuklearno oružje prije američkog napada u ožujku.

Novac je namijenjen za Iračku istraživačku skupinu pod nadzorom CIA-e, koju čine vojnici i stručnjaci, a vodi je bivši UN-ov inspektor oružja David Kay.

Kay će u četvrtak o traganju za oružjem svjedočiti pred Obavještajnim odborom Zastupničkog doma američkog Kongresa, a očekuje se da neće reći da je pronašao jake dokaze postojanja ilegalnog oružja u Iraku.

Pročitajte više