Bush novčano nagrađuje vjerne

IMENOVANIM dužnosnicima vlasti američkog predsjednika Georgea W. Busha smiješi se lijepa božićna nagrada odlukom Bijele kuće moći će primiti između 10 i 25 tisuća dolara za posebno požrtvovan i uspješan rad.

Kako se doznaje u srijedu, predstojnik Bushova ureda Andrew Card je ovih dana okružnicom izvjestio sva ministarstva i druga državna tijela da je Bush raskrstio s još jednim ostatkom vladavine Billa Clintona i odlučio da se imenovanim dužnosnicima ponovno mogu isplaćivati novčane nagrade.

Card napominje da novac mogu dobiti samo oni koji su ´značajno i izravno pridonijeli ostvarivanju ciljeva predsjednika Busha´.

Prethodni američki predsjednik Bill Clinton je 1994. godine zabranio da se imenovanim dužnosnicima isplaćuju novčane godišnje nagrade.

Na različitim razinama vlasti u SAD radi nekoliko tisuća imenovanih dužnosnika. Riječ je o političkim pristašama i istomišljenicima ili, vrlo često, osobama kojima se predsjednik ili neki od njegovih bliskih suradnika trebao odužiti. Za te se ljude najčešće otvaraju mjesta posebnih savjetnika. Plaćeni su između 115 i 140 tisuća dolara godišnje.

Pročitajte više