Bush objavio kraj borbi u Iraku, nastavak protiv terorizma

AMERIČKI predsjednik George W. Bush objavio je uspješan završetak glavnih borbi u Iraku kao dijelu šire borbe protiv terorizma u svijetu koja se nastavlja.

"Glavne borbene operacije u Iraku su okončane", rekao je predsjednik Bush obraćajući se naciji s palube nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln. "U bitki u Iraku, Sjedinjene Države i naši saveznici su prevladali."

Mada je izbjegao reći da je SAD izvojevao konačnu pobjedu, ton njegovog govora bio je trijumfirajući. On je naglasio kako je još mnogo ostalo da se uradi u Iraku: uvesti red u zemlji, obnoviti Irak, uspostaviti demokratsku vlast, pronaći oružje masovnog uništenja i pronaći čelnike iračkog režima, među kojima i samoga Sadama Huseina.

Bush nije proglasio pobjedu niti službeni svršetak rata jer bi time, prema međunarodnom pravu, Sjedinjene Države postale okupacijska sila i preuzele obvezu brzog oslobađanja zarobljenika i ograničavanja progona pripadnika zbačenog iračkog režima.

Bush je rekao kako je rat u Iraku bio samo jedna "pobjeda u ratu protiv terorizma koji je počeo 11. rujna 2001., i još se vodi".

Bushova administracija je rat u Iraku predstavila kao dio širega rata protiv terorizma mada Washington nikada nije optužio režim Sadama Huseina za bilo kakvu ulogu u napadima 11. rujna. Predsjednikov govor je potvrdio da neće odstupiti od toga stava.

"Oslobođenje Iraka je bitan napredak u borbi protiv terorizma", rekao je on. "Uklonili smo saveznika al Qaede, i prerezali izvor financiranja terorista. A jedno je sigurno: nijedna teroristička mreža neće dobiti oružje masovnog uništavanja od iračkog režima, zato što toga režima više nema".

Bush je predstavio vojnu akciju u Iraku samo kao fazu globalne borbe protiv terorizma koja se nastavlja.

"Od Pakistana preko Filipina do Roga Afrike, progonimo al Qaedine ubojice", rekao je on.

"Rat protiv terorizma nije završen, ali nije beskrajan", rekao je Bush. "Ne znamo dan konačne pobjede, ali smo vidjeli preokret. Nikakav teroristički čin neće izmijeniti našu namjeru, ili oslabiti našu odlučnost, ili izmijeniti njihovu sudbinu. Njihova stvar je izgubljena."

Amerikanci do sada u Iraku nisu pronašli nikakav dokaz postojanja oružja masovnog uništavanja koje je bilo glavni razlog pokretanju napada na Irak. Bijela kuća, međutim, i dalje izražava uvjerenje, koje je ponovio i Bush u svojem govoru, da će oružje biti pronađeno. Bush je kazao kako postoje stotine mjesta u Iraku na kojima će se nastaviti potraga za oružjem masovnog uništavanja.

Nosač zrakoplova Abraham Lincoln, koji je sudjelovao u vojnoj akciji u Iraku, vraća se s 10-mjesečnog neprekidnog vojnog rasporeda i nalazio se na oko 50 kilometara od luke San Diego u Californiji kad je na njega sletio vojni zrakoplov s predsjednikom Bushom. I sam bivši pilot, Bush je upravljao zrakoplovom dijelom leta, ali kako je rekao novinarima nije došao u iskušenje i da sam sleti na nosač.

Pročitajte više