Bush odabrao savjetnicu Spellings za ministricu obrazovanja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush kandidirao je u srijedu svoju savjetnicu za unutarnju politiku Margaret Spellings za ministricu obrazovanja, što je jedna u nizu personalnih promjena u američkoj vladi za Bushov drugi mandat.

Ako bude potvrđena u Senatu, Spelling će imati važnu zadaću- provedbu reforme američkog javnog školstva.

"Ona vjeruje da svako dijete može učiti i da svaka škola može uspjeti", rekao je Bush u Bijeloj kući objavljujući nominaciju Margaret Spellings naglašavajući da pred tim "energičnim reformatorom" stoji ključni rad na poboljšavanja američkih javnih škola.

Spellings je bila Bushova savjetnica za obrazovanje u Texasu dok je on bio guverner te savezne države, a potom savjetnica za unutarnju politiku u Bijeloj kući od 2001. Odigrala je važnu ulogu u donošenju zakona o jačanju standarda za čitanje i znanja iz matematike u američkim javnim školama. Prema tom zakonu američke savezne države moraju svake godine testirati napredak učenika u čitanju i matematici a za rezultate se traži veća odgovornost škola.

Kritičari stanja u školama žale se zbog nedovoljnog financiranja tog programa koji posvećuje više pozornosti siromašnim učenicima i pripadnicima manjina koji postižu slabije rezultate u školovanju. Zakon financijski kažnjava škole koje ne postižu zadovoljavajuće rezultate u obrazovanju.

Očekuje se da će predsjednik Bush na početku drugog mandata zamijeniti više od polovice od 15 ministara u svojoj vladi.

Sva tri do sada nominirana nova ministra su iz osoblja Bijele kuće. Imenujući pouzdane pomoćnike za ministre, Bush jača kontrolu nad izvršnom vlašću nastojeći vjerojatno preko njih izravnije provoditi svoju politiku u ministarstvima.

Bush je već nominirao dosadašnju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice za američkog državnog tajnika, a pravnika Bijele kuće Alberta Gonzalesa za državnog odvjetnika.

Pročitajte više