Bush opravdava rat u Iraku, Kerry ga optužuje za obmanu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush nastavio je u četvrtak opravdavati rat u Iraku unatoč nalazu da tamo nije bilo oružja masovnog uništavanja, a njegov izazivač John Kerry optužio ga je da o Iraku nastavlja obmanjivati.

Predsjednik Bush i potpredsjednik Dick Cheney ustvrdili su da je napad na Irak bio ispravna odluka dan nakon što je glavni američki inspektor za oružje u Iraku Charles Duelfer izvijestio Senat da Saddam Hussein nije imao oružja masovnog uništavanja niti sredstava da ga napravi još od prvog Zaljevskog rata 1991.

Kerry je kazao kako Izvješće dokazuje da je Bushovo glavno opravdanje napada na Irak bilo pogrešno.

Bush je priznao da Irak nije posjedovao oružje masovnog uništavanja u vrijeme kada je naredio napad na tu zemlju. On je, međutim, pozivajući se na Duelferovo izvješće naglasio da je Saddam Hussein "sustavno izigravao sustav" rabeći UN-ov program "nafta-za-hranu" kako bi utjecao na države i tvrtke u namjeri da potkopa sankcije.

"On je to radio s namjerom da iznova pokrene svoj program oružja kada svijet ne bude pazio", rekao je Bush novinarima pred Bijelom kućom prije odlaska na predizborni susret. Bush se pritom pozvao na Duelferov zaključak da je Saddam Hussein namjeravao obnoviti proizvodnju oružja masovnog uništavanja kada se otrese sankcija UN-a.

Senator Kerry je kazao da američki narod zaslužuje više od puke priče. "Oni zaslužuju činjenice koje predstavljaju stvarnost, a ne pažljivo dotjerane argumente i poante", rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Englewoodu u Coloradu gdje se priprema za slijedeću predsjedničku debatu s Bushom u petak.

Kerry je ustvrdio i da bi Bush i Cheney mogli biti "posljednja dva čovjeka na planeti koji se ne žele suočiti s istinom o Iraku".

Cheney je pak na Floridi rekao da Duelferovo izvješće pokazuje da su UN-ove sankcije slabile i da bi Saddam mogao obnoviti svoje programe oružja po njihovom nestanku. Ukazao je na korupciju u UN-ovom programu "nafta-za-hranu" i pritom zaključio da su zemlje koje su se protivile napadu na Irak možda to činile jer su se okoristile programom koji je nadzirao iračke prihode od nafte.

Duelferovo Izvješće je utvrdilo da su tvrtke, političke strane i pojedinci iz najmanje 44 zemlje od iračkog režima dobivali vaučere, prava na kupnju iračke nafte, na kojima su mogli steći veliku dobit.

Kerry je optužio Bushovu administraciju da namjerno krivo predstavlja saddama Husseina kao prijetnju kako bi opravdala rat u Iraku te da je tako odvratila pozornost od stvarnog neprijatelja al Qaede i Osame bin Ladena. Senator iz Massachusettsa je rekao da Bushovo opravdanje rata u Iraku samo dio šireg obrasca obmanjivanja Amerikanaca i optužio ga za neiskrenost.

Pojačani međusobni napadi Busha i Kerryja dolaze manje od četiri tjedna prije predsjedničkih izbora 2. studenoga i stvaraju atmosferu za još jedan sraz o Iraku na drugoj predsjedničkoj debati što će se u petak održati na Sveučilištu Washington u St. Louisu u saveznoj državi Missouri.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da Bush i Kerry vode tijesnu utrku za Bijelu kuću s malom prednošću za Busha.

Pročitajte više