Bush pojačava pritisak radi promjene režima na Kubi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush objavio je u petak kako će pojačati pritisak radi promjene kubanskog režima, uključujući provedbu ograničenja putovanja na Kubu, te omogućiti da više Kubanaca legalno dođe u Sjedinjene Države.

"Jasno je da se Castrov režim neće promijeniti po svom vlastitom izboru. Ali Kuba se mora promijeniti", rekao je Bush na skupu u Bijeloj kući.

Bush je najavio kako će Sjedinjene Države ojačati provedbu zabrane turističkih putovanja Amerikanaca na Kubu kako bi spriječio da novac koji ostavljaju u tamošnjim hotelima ojača kubansku vladu. Amerikanci sada mogu putovati na Kubu samo u posjet obitelji, zbog humanitarne pomoći ili istraživanja, ali se te iznimke često koriste kao izgovor za turizam i poslovna putovanja.

Nagađa se da je Bushova najava jačanja pritiska za promjenu Castrova režima dio predizborne kampanje usmjerene prema kubanskim Amerikancima koji zagovaraju oštrije mjere prema kubanskim vlastima.

Bush je kazao kako je u svibnju prošle godine u Miamiu, na Floridi, domu mnogih kubanskih Amerikanaca, ponudio smanjenje ograničenja u trgovini i putovanjima s Kubom, ako kubanska vlada uvede stvarnu demokraciju i otvori put za tržišnu ekonomiju.

"Diktator je odgovorio otporom i novim krugom brutalne represije koja je uvrijedila savjest svijeta", rekao je Bush.

Kubanski režim je u travnju ove godine osudio 75 kubanskih oporbenjaka na visoke zatvorske kazne.

Bush je kazao kako će u okviru mjera pritiska na kubanski režim također povećati broj kubanskih emigranata koji mogu doći u SAD na legalan način ne riskirajući život u pokušaju da dopru do Sjedinjenih Dražava morem.

Bush će uspostaviti Povjerenstvo za pomoć slobodnoj Kubi, koje će voditi državni tajnik Colin Powell i ministar graditeljstva Mel Martinez, sa zadaćom da planira prijelaz Kube od staljinizma u slobodno i otvoreno društvo.

Američki predsjednik je najavio i povećanje informiranja Kubanaca putem tiskanog materijala, radija i Interneta.

Pročitajte više