Bush polagano stječe prednost pred Kerryjem

NAJNOVIJA istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da američki predsjednik George W. Bush stječe polaganu prednost u odnosu na svog demokratskog protivnika Johna Kerryja u tijesnoj utrci za Bijelu kuću samo 11 dana pred izbore 2. studenoga.

U istraživanju javnoga mišljenja organizacije Zogby objavljenom u petak Bush je među vjerojatnim biračima dobio 47 posto potpore, a Kerry 45 posto što je još uvijek u okviru margine pogreške.

Bush je u ovom istraživanju koje dnevno prati promjene raspoloženja birača prethodnog dana imao vodstvo od 46 posto prema 45 posto.

Metodološki slično istraživanje lista The Washington Post pokazuje da Bush u skupini vjerojatnih birača vodi ispred Kerryja s nešto većom razlikom od 51 posto prema 45 posto uz marginu pogreške od 3 posto. Prethodnog dana Bush je dobio 50 posto, a Kerry 47 posto podrške.

Istraživanja su provedena od utorka do četvrtka.

Nekih 6 posto američkih birača prema Zogbyjevom istraživanju još se nije odlučilo za koga će se opredijeliti i meta su zahuktale kampanje Busha i Kerryja koji se nadaju da će ih privoljeti na svoju stranu.

Bush i Kerry su se pred same izbore usredotočili na ključne države Ohio, Pennsylvaniju i Floridu, gdje vode izjednačenu borbu za glasove birača.

Oba istraživanja kombiniraju rezultate tijekom tri uzastopna dana anketiranja s tim da odbace rezultate iz prvoga dana svaki put kada dodaju one iz posljednjeg.

Pročitajte više