Bush potpisao Zakon o obrani od biološkog i kemijskog napada

AMERIČKI predsjednik George W. Bush potpisao je u srijedu zakon koji će omogućiti razvoj i stvaranje zaliha cjepiva i drugih protuotrova za obranu od kemijskih i bioloških napada.

Potpisujući zakon u Bijeloj kući Bush je rekao kako je poznato da teroristi teže doći do novih smrtonosnih tehnologija kako bi SAD-u zadali veći udarac od onoga 11. rujna 2001. kada poginulo skoro 3.000 ljudi.

"Ako dođu do kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja, ne sumnjamo da će ga upotrijebiti kako bi prouzročili još veće zlo", rekao je Bush.

Zakon nazvan Bioštit daje američkoj vladi 5,6 milijardi dolara u narednih 10 godina za stvaranje zaliha cjepiva i lijekova protiv antraksa, velikih boginja i drugih bioloških agenasa koje mogu upotrijebiti teroristi kao i za ubrzavanje razvoja modernijih sredstava i postupaka protiv bioterorizma i kemijskog i radiološkog oružja.

Zakon također ubrzava odobravanje novih lijekova i protuotrova, a u slučaju krize dopušta njihovu upotrebu i prije nego ih odobri američka Agencija za hranu i lijekove.

Bush je kazao kako zakon šalje poruku o smjeru kojim će Sjedinjene Države voditi borbu protiv terorizma. "Okupit ćemo američku znanost i inovacije kako bi se suprotstavili najvećoj opasnosti našeg vremena", kazao je on.

Bush je uz ostalo rekao da su Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. povećale pet puta sredstva za stvaranje zaliha lijekova i protuotrova te za 30 puta povećale financije za istraživanja sredstava u borbi protiv bioterorizma.

"Svaki Amerikanac može biti siguran da će njegova vlada nastaviti činiti sve što je u njezinoj moći da spriječi teroristički napad, a ako teroristi napadnu bit ćemo bolje pripremljeni za obranu naših ljudi zbog zakona koji sam danas potpisao", rekao je američki predsjednik.

Prema istraživanju javnoga mnijenja centra Pew, 71 posto Amerikanaca smatra da njihova vlada postiže dobre rezultate u zaštiti od terorističkog napada, ali većina također drži da su teroristi i dalje jednako u stanju izvršiti napad na Ameriku kao što su to bili i 11. rujna 2001.

Pročitajte više