Bush pozvao turske, Grčke i ciparske vođe na nastavak pregovora

AMERIČKI predsjednik George W. Bush pismima je pozvao turske, grčke i ciparske čelnike da odmah nastave pregovore o planu Ujedinjenih naroda o ujedinjenju Cipra, objavila je u petak agencija Reuters.

Grčki premijer Costas Simitis, koji je jučer podnio ostavku, i ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos pozdravili su primitak pisama poslanih prošli mjesec, ali turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji će se 28. siječnja sastati s Bushem, još nije javno rekao da je pismo primio.

Turska je pod međunarodnim pritiskom da prekine pat-poziciju prije nego što 1. svibnja grčki dio Cipra uđe u Europsku uniju. Bruxelles od Turske traži da ciparske Turke nagovori na nekakav sporazum ne želi li naštetiti vlastitim nastojanjima da uđe u Uniju.

"Imamo priliku postići sporazum prije nego što Cipar 1. svibnja uđe u Europsku uniju, što bi bilo od strateškoga interesa i za Tursku i za Sjedinjene Države" napisao je Bush Erdoganu.

"Sve bi se strane morale odmah vratiti za pregovarački stol i u dobroj vjeri nastaviti raspravu na temelju plana glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana", kaže se u Bushevu pismu.

Prema Bushevim riječima, Annan će posredovanje nastaviti tek kad sve strane "izraze političku volju da plan finaliziraju i stave ga na referendum".

"Pozivam vas da tako i postupite, jer je to jednoglasno prihvatilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", kaže se u Bushevu pismu.

Pročitajte više