Bush predložio proračun od 2,4 bilijuna dolara

AMERIČKI predsjednik George W. Bush predložio je u ponedjeljak proračun od 2,4 bilijuna dolara za 2005. u kojem predviđa velika povećanja troškova obrane i sigurnosti i odražava rekordni manjak od 521 milijarde dolara.

Najveći dobitnici u proračunu za 2005. koji je Bush u ponedjeljak poslao u Kongres su vojska s povećanjem od 7 posto i domovinska sigurnost s povećanjem od 10 posto. S druge strane mnogi drugi domaći programi pretrpjet će smanjenja među kojima najviše poljoprivreda i zaštita okoliša.

Bush je u svojoj poruci uz prijedlog proračuna kazao kako on odražava tri prioriteta, pobjedu u ratu protiv terorista, jačanje sigurnosti Sjedinjenih Država i poticanje gospodarskog oporavka.

"Naša zemlja ostaje u ratu", kazao je on. "Ova se zemlja obvezala na dugu borbu protiv terorizma. Tu borbu dovest ćemo do neizbježnog završetka: uništenja terorista".

I najnoviji Bushov proračun na tragu je sve većeg manjka nakon rekordnog viška koji je naslijedio od prijašnje Clintonove administracije. Ove godine američki proračun bi trebao zabilježiti rekordan manjak od 521 milijarde dolara. Bush računa da će povećanje prihoda snažnijim rastom gospodarstva smanjiti proračunski manjak u 2005. na 364 milijarde dolara, u 2007. na 241 milijardi dolara i 2009. na 237 milijardi dolara.

Bush će se u američkom Kongresu u godini u kojoj želi biti ponovno izabran za predsjednika suočiti s protivnicima kako među konzervativnijim pripadnicima vlastite republikanske stranke koji su protiv sve većeg trošenja tako i među demokratima koji žele više novca za socijalne programe.

Američki demokrati napali su Bushovu namjeru da nastavi deficitarno financiranje državnih troškova dok istodobno traži da Kongres učini trajnim njegovo smanjenje poreza za koje drže da najviše koristi najbogatijim Amerikancima.

Utjecajni demokratski senator Edward Kennedy iz Massachusettsa pozvao je Kongres da odbaci proračun za koji drži da je najgori protuobiteljski, proturadnički, protuobrazovni i proračun protiv zdravstvene skrbi u novije vrijeme.

U ionako povećan vojni proračun od 401,7 milijardi dolara nisu uključeni troškovi vojske u Iraku i Afganistanu za koje će Bush tražiti dodatno financiranje, ali tek nakon predsjedničkih izbora u studenom ove godine. Prošle godine za te troškove odobreno je 87,5 milijardi dolara.

Pročitajte više