Bush prijavio imovinu od 8,8 milijuna dolara, Cheney 19 milijuna

AMERIČKI predsjednik George W. Bush prijavio je da on i njegova obitelj posjeduju imovinu od najmanje 8,8 milijuna dolara i da su dobili poklone u vrijednosti od više tisuća dolara, piše u petak The New York Times.

Američki potpredsjednik Dick Cheney prijavio je da on i njegova supruga Lynn Cheney imaju imovinu od najmamnje 19 milijuna dolara.

Bush i Cheney prijavili su u četvrtak svoje imovno stanje za 2002. godinu američkom Uredu za etiku vlade.

Prema pravilima američke vlade oni su trebali izvijestiti o vrijednosti imovine koju posjeduju. Bush je rekao da bi njegova imovina krajem prošle godine mogla biti vrijedna između 8,8 milijuna i 22 milijuna dolara, a Cheney je svoju procijenio na između 19 i 86 milijuna dolara. Vrijednost imovine razlikuje se ovisno o procjeni.

Ove su brojke slične onima koje su američki predsjednik i potpredsjendik prijavili i prošle godine, piše The New York Times.

Većina Bushove imovine je u vladinim obveznicama, a najvrednija pojedinačna imovina je ranč u Crawfordu u Texasu koji je procijenio na između 1 milijun dolara i 5 milijuna dolara. On je naveo i zaklade za svoje kćeri Jennu i Barbaru koje imaju dionice u nizu tvrtki, uključujući Intel, Microsoft, Walt Disney i Procter and Gamble.

Cheney je svoje bogatstvo uglavnom stekao kao predsjednik tvrtke Halliburton Co., iz Dallasa.

Prema američkom zakonu Bush i Cheney moraju objaviti sve poklone koje dobiju čija vrijednost prelazi 285 dolara.

Bush je prijavio da je zadržao poklone vrijedne više od 14.000 dolara, a najskuplji među njima su čamac i vez, vrijedni 5.728 dolara, koje mu je poklonio John L. Morris iz kompanije Bass Pro Shops iz Springfielda.

Bush je među prihvaćene poklone ubrojao i šest ulaznica za koncert Rolling Stonesa koje je dobio za svoju kćerku Jennu. Pored toga zadržao je i kaubojski šešir vrijedan 1.000 dolara. Osoblje Bijele kuće darovalo je Bushu dugmad za manšete vrijednu 125 dolara i slagalicu vrijednu 1.707 dolara.

Cheney je izvijestio da je prihvatio poklone u vrijednosti od 17.125 dolara.

Pročitajte više