Bush priprema novi rat, Iran idući na popisu

DOK KANDIDATI za predsjednika SAD-a napadaju jedni druge u svojim u predizbornim kampanjama, trenutni predsjednik George Bush namjerava sve dići na višu razinu i tako napasti Iran u idućim mjesecima, barem tako tvrdi izraelski vojni radio pozivajući se na jeruzalemske dužnosnike.

Radio je naveo i to kako je jedan od članova Bushove pratnje tijekom posjeta Izraelu, na zatvorenom sastanku otkrio kako sam Bush i američki potpredsjednik Dick Cheney daju svoj glas toj vojnoj akciji.

No, navodi se i to da Islamsku Republiku Iran zasad spašava protivljenje ministra za obranu Roberta Gatesa i državne tajnice Condoleezze Rice.

Mogući povodi za napad

Nedavno nasilje u Libanonu gdje je proiranski Hezbollah gotovo uspostavio kontrolu nad tom zemljom samo je voda na mlin Bushevoj želji za novim američkim potezanjem revolvera.

Naravno, dodatni je povod i rastući utjecaj iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada, a neimenovani su izraelski dužnosnici izjavili kako Bush smatra da tu "bolest treba liječiti".

Mediji se nisu zaboravili ni osvrnuti na Bushevo prošlotjedno obraćanje zastupnicima u izraelskom parlamentu, gdje je izjavio kako Ahmadinedžad sanja o povratku Bliskog istoka u srednji vijek, te da ne može tom glavnom svjetskom sponzoru terora dopustiti posjedovanje najsmrtonosnijeg svjetskog oružja.

Ima dima, ima li i vatre?

Na navode izraelski medija se odmah danas javila i Bijela kuća, koja odbija optužbe prema kojima će Bush napasti Iran prije kraja svojeg mandata, koji ističe u siječnju iduće godine. Također, dodaju kako "papir na kojem se ta vijest objavila, nije zaslužio trpjeti takve navode."

Iako već godinama postoje razne spekulacije o tom napadu na Iran, koje plasiraju i američki novinari, u "Kući" napominju kako iranske nuklearne ambicije žele riješiti miroljubivo, diplomatskim putem.

Inače, kritičari Busheve administracije i dalje vjeruju da je napad već dogovoren, za što im na pravo daje predsjednikovo odbijanje isključivanja opcije uporabe vojne sile.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više