Bush priznao probleme u poratnom Iraku

AMERIČKI predsjednik George Bush priznao je u srijedu da Amerikanci imaju problema u poratnom Iraku istaknuvši da Sjedinjene Dražve moraju brže odgovoriti kako bi novim demokracijama pomogle u izgradnji stabilnih institucija.

"Jedna od pouka iz Iraka je da, dok se vojska može vrlo brzo razmjestiti u bilo koji dio svijeta, to ne vrijedi za vladine službenike", rekao je Bush u obraćanju Međunarodnom republikanskom insitutu kojemu je cilj promicanje demokracije u svijetu.

Bush je spomenuo stavku u državnom proračunu namijenjenu uspostavi postrojbi državnih službenika koji bi pomagali u rješavanju kriza izazvanih ratom ili revolucijom.

Kritičari optužuju Bushovu administraciju da nije imala pripremljen plan okupacije Iraka nakon pada režima Sadama Huseina 2003. godine.

Američki je predsjednik istaknuo da se zapošljavanje službenika u Koalicijskoj prijelaznoj vlasti, koja je nadgledala obnovu Iraka prije uspostave iračke vlade, pokazalo "dugotrajnim i teškim procesom".

Bush je širenje demokracije na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta označio glavnom temom svoga drugog predsjedničkog mandata.

Pročitajte više