Bush: Problem Iraka ne može se vječno odgađati

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je  kako ne prihvaća beskrajno nijekanje i odgađanje i pozvao međunarodnu zajednicu da pokaže odlučnost u razoružavanju Iraka.

Govoreći o svom planu ekonomskih poticaja u Kennesawu u Georgiji, Bush je kazao da su najveća prijetnja u svijetu terora s kojom se Sjedinjene Države moraju suočiti odmetnički režimi s oružjem masovnog uništavanja kakav je Irak.

Napomenuvši kako je rat posljednja mogućnost u rješavanju iračkog problema Bush je naglasio kako Sjedinjene Države ne mogu imati povjerenja u razum i suzdržanost Sadama Huseina niti mogu vječno čekati da se problem riješi.

´Nije nikakav izbor nijekanje i beskrajno odgađanje u suočavanju s narastajućom opasnošću´, rekao je Bush aludirajući na prevladavajuće raspoloženje međunarodne zajednice i članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje savjetuju strpljenje i produljenje inspekcija UN-a kao sredstvo razoružanja Iraka.

Sjedinjene Države i Velika Britanija namjeravaju uskoro predložiti novu rezoluciju u Vijeću sigurnosti koja bi poduprla vojnu akciju protiv Iraka. Uporabi sile u rješavanju problema Iraka sada se protivi 11 od 15 članica Vijeća sigurnosti među kojima i Francuska, Rusija i Kina koje imaju pravo veta.

´Naš cilj je mir, a postizanje mira zahtijeva odlučnost i djelovanje slobodnih zemalja,´ naglasio je on.

´Razoružavanje Iraka će pokazati da slobodne zemlje imaju volju i odlučnost da brane mir´, rekao je američki predsjednik.

Pročitajte više