Bush prvi put razgovarao s palestinskim premijerom Abbasom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush razgovarao je u utorak telefonom po prvi put s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom i naglasio potrebu da se Palestinci i Izraelci bore protiv terorizma, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Razgovor Busha i Abbasa, koji je potrajao 15 minuta, bio je "prijateljski i optimističan" rekao je novinarima glasnogovornik Ari Fleischer.

Bush je naglasio "apsolutnu potrebu da se sve strane bore protiv terorizma", rekao je Fleischer.

Razgovor američkog predsjednika i palestinskog premijera dolazi nakon što su palestinski militanti od subote do ponedjeljka izveli pet samoubilačkih bombaških napada na Izrael u kojima je poginulo 12 Izraelaca i tako zadali još jedan udarac mirovnom planu za Bliski istok.

Fleischer je kazao kako je Bush u razgovoru s Abbasom ponovio svoju potporu viziji dvije države, Izraela i Palestinske države, koje postoje jedna kraj druge u miru.

Mirovni plan četvorke, SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije, predviđa niz paralelnih koraka koje trebaju poduzeti Izrael i Palestinci s krajnjim ciljem stvaranja palestinske države do 2005. U prvoj fazi provedbe plana palestinske vlasti trebaju stvoriti sigurnost i suzbiti militantne palestinske skupine.

Fleischer je kazao da je Abbas rekao Bushu kako je predan provedbi mirovnog plana četvorke.

"Predsjednik je naglasio potrebu da sve strane poduzmu konkretne korake", rekao je Fleischer.

Pročitajte više