Bush razgovarao s Ciampijem u blokiranom Rimu

AMERIČKI predsjednik George Bush, koji je u petak rano ujutro doputovao u Rim, sastao se tijekom jutra s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem u predsjedničkoj palači, Quirinalu, a istodobno u Rimu su započele demonstracije protiv američke politike u Iraku.

Bush je oko pola sata iza ponoći stigao zrakoplovom u Rim, i od zračne luke, u kojoj ga po protokolu nije čekao ne jedan talijanski čelnik već samo američki veleposlanici u Italiji i Vatikanu, krenuo je blindiranim vozilima u rezidenciju američkog veleposlanika Villu Tavernu.

Poslije razgovora s talijanskim predsjednikom, Bush je sa suprugom Laurom otišao na razgovore s Ivanom Pavlom II u Vatikan, gdje ga je dočekao vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano.

Prosvjednici su u međuvremenu u nekim rimskim ulicama već postavili blokade, zapalili kante za smeće i automobilske gume, a policajci su ispalili prve suzavce.

Glavna manifestacija protiv Busha trebala bi započeti u 16 sati. Rim je potpuno izoliran. U radijusu od 45 kilometara i do visine od 6.500 metara ne smiju letjeti zrakoplovi, a pojedine lokalne radio stanice ne mogu emitirati svoje programe, jer je elektronski ometena svaka mogućnost komuniciranja kako bi se spriječili eventualni napadi islamskih terorista s daljinskim upravljačima i sličnim napravama. U Rim su stigli posebni vlakovi s prosvjednicima sa sjevera Italije, tako da se predviđaju i sukobi s policijom.

Svi talijanski listovi na naslovima prvih stranica ističu riječi premijera Silvija Berlusconija koji je izrazio zabrinutost zbog mogućeg nasilnog ponašanja prosvjednika. "Plašim se nasilja", rekao je Berlusconi.

Rim čuva oko 10.000 pripadnika snaga reda, a talijanskim agentima u čuvanju Busha pomaže i oko 100 američkih.

Američki je predsjednik Bush došao u Rim u povodu 60. godišnjice oslobađanja glavnog grada Italije od nacifašista, no iako vlada i stranke vladine koalicije ističu kako bi se na tome trebalo zahvaliti Amerikancima, ipak prevladava dnevna politika i prosvjedi protiv politike sadašnje američke administracije u Iraku i na Srednjem istoku.

(Hina) xst ybr

Pročitajte više