Bush: Sadam će opet pokušati prevariti svijet

AMERIČKI predsjednik George W. Bush je rekao  kako očekuje da će irački predsjednik Sadam Husein nastaviti varati svijet i da jedino njegovo potpuno razoružanje može spriječiti rat.

Irak je u utorak izvijestio UN-ove inspektore oružja kako je otkrio dokumente o uništenju oružja za masovno uništenje, te kako razmatra zahtjev UN-a da uništi rakete Al Samoud.

´On će sad odjednom pronaći oružje za koje je tvrdio da ga nema´, rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka sa svojim gospodarskim timom reagirajući na tu informaciju. ´Očekujem da će pokušati prevariti svijet još jednom kao što radi već 12 godina´.

Bush je kazao kako Sadam može učiniti ´samo jednu stvar´ da bi izbjegao rat sa Sjedinjenim Državama, a to je ´potpuno razoružanje´.

´Očekujemo da se potpuno razoruža´, rekao je on.

Važan datum u pokušaju razoružanja Sadama Huseina je 1. ožujka kada istječe rok koji je glavni UN-ov inspektor oružja Hans Blix postavio za uništenje iračkih raketa Al Samoud 2.

U interviewu za CBS Sadam je zanijekao da rakete imaju veći domet nego što dopušta UN, ali nije jasno odbija li uništiti ih.

Sadamov glavni vojni savjetnik general Amer al-Saadi rekao je u utorak da Irak još razmatra Blixovu naredbu da uništi rakete.

Sadam je u tom interviewu pozvao Busha da se suoče u razgovoru uživo na međunarodnoj televiziji ili radiju preko satelita.

´Zašto da kao vođe ne iskoristimo ovu mogućnost´, rekao je on.

Bijela kuća kaže da ponudu ne uzima ozbiljno.

CBS tek treba emitirati ovaj interview, ali je navela citate iz njega.

Bush je ponovio da od Vijeća sigurnosti očekuje da stane iza svojih ranijih odluka i da ´inzistira da se Sadam razoruža´.

Velika Britanija je uz kosponzorstvo Sjedinjenih Država i Španjolske u ponedjeljak podnijela Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nacrt rezolucije koja proglašava da je Irak prekršio zahtjeve UN-a i, mada ne odobrava izravno uporabu vojne sile, njezino prihvaćanje smatra se suglasnošću s ratom u Iraku.

´Željeli bismo imati pozitivno glasovanje, zbog čega smo i podnijeli rezoluciju Vijeća sigurnosti zajedno s Velikom Britanijom i Španjolskom´, kazao je Bush o novoj rezoluciji.

´Ali kao što govorim cijelo vrijeme, bilo bi od pomoći i korisno, ali ne vjerujem da trebamo drugu rezoluciju´, dodao je američki predsjednik.

Sjedinjene Države ustrajavaju na tvrdnji da rezolucija 1441 daje sve potrebne ovlasti za vojnu akciju u Iraku, a smatra se da su pristale na traženje nove rezolucije u Vijeću sigurnosti na zahtjev svojih glavnih saveznika Velike Britanije i Španjolske koje drže da će glasovanje umiriti proturatne osjećaje u njihovim zemljama.

Predsjednik Bush je rekao da je u slučaju vojne akcije u Iraku glavni rizik Sadam Husein.

´Važno je da iračko vodstvo i generali jasno shvate da će ako budu uzeli nevini život, ako budu uništili infrastrukturu biti pozvani na odgovornost kao ratni zločinci´, upozorio je on.

Pročitajte više